Portugalia are o rată a deceselor și o situație a îmbolnăvirilor de Covid-19 cu mult diferite față de vecina Spania, una dintre cele mai lovite țări din lume în actuala pandemia de coronavirus. De ce? Unii cred că ar fi avut mai mult timp să se pregătească, iar portughezii ar fi fost mult mai ascultători în privința măsurilor de distanțare socială.
Medicul pneumolog Filipe Froes, consilier al directorului general al sănătății publice din Portugalia, Graça Freitas, spune că Portugalia a profitat de faptul că a avut un răgaz în ceea ce privește răspândirea virusului. Asta i-a dat timp țării să-și pregătească spitalele și să sporească numărul locurilor la terapie intensivă. „Diferența în Portugalia a fost că am avut mai mult timp de pregătire”, a declarat dr. Froes pentru Euronews.
„Cred că suntem cu trei săptămâni în urma Italiei și probabil cu o săptămână și jumătate în urma Spaniei, asta ne-a dat timp, zile prețioase, ca să ne pregătim. Cred că principala diferență este și că am angajat din timp medici pentru asistență medicală primară”, a mai spus medicul.
Portugalia a declarat stare de urgență la 18 martie, la două zile după ce a fost raportat primul deces din cauza Covid-19. În prezent, Portugalia are 599 de morți și 18.091 de cazuri confirmate de îmbolnăvire, la o populație de circa 10 milioane de locuitori. Asta înseamnă o rată de deces de 59 de persoane la un milion de locuitori.
În Spania, peste 18.500 de oameni au fost uciși de virus, în rândul unei populații de 46,7 milioane de locuitori. Înseamnă o rată a mortalității de 387 de cazuri la un milion de locuitori.
Rata de infectare în Spania este, de asemenea, mai mult decât dublă față de cea din Portugalia, deși această statistică depinde și de măsura în care se fac teste. În Portugalia, potrivit oficialilor, 88 la sută dintre cazurile confirmate stau acasă și nu necesită spitalizare. „Spitalele nu sunt copleșite și avem mai mult timp și condiții mai bune să tratăm pacienții în stare critică de la terapie intensivă”, a explicat șefa sănătății publice din Portugalia. „Datele arată că încă nu am atins maximul din potențialul nostru”, a adăugat ea.
Spirit civic
Un studiu al Universității Nova din Lisabona arată că răspândirea Covid-19 în Portugalia, în primele 25 de zile ale epidemiei, a fost printre cele mai scăzute din Europa. Dr. Froesc crede că asta se datorează și faptului că cetățenii au dat ascultare autorităților și au respectat restricțiile. Majoritatea activităților au fost suspendate, restaurantele și școlile au fost închise.
Ministrul de interne, Eduardo Cabrita, spune că cetățenii portughezi au arătat „un spirit civic neîntrecut” și au respectat restricțiile în weekendul de Paște. Forțele de ordine au confirmat că a fost un nivel scăzut de circulație a cetățenilor și că în general recomandările au fost respectate.
Vinerea trecută, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a propus extinderea carantinei naționale până la 1 mai. Asta pentru că, în ciuda acestor semne promițătoare, oficialii avertizează că încă e prematură evaluarea răspunsului dat de Portugalia în criza coronavirusului. Cel mai mult, autoritățile se tem că boala s-ar putea răspândi rapid în azilurile de bătrâni, așa cum s-a întâmplat și în alte părți ale Europei.
Pe de altă parte, Portugalia și-a repatriat 4.000 dintre cetățenii aflați în străinătate și a acordat cetățenie imigranților și solicitanților de azil care aveau depusă o astfel de cerere. Gestul a fost motivat prin dorința ca la sistemul de sănătate al țării să aibă acces cât mai mulți dintre oamenii care trăiesc în țară.
Redactor: Luana Păvălucă