Peste 300.000 de saci de nisip au fost aduşi pe malurile răurilor din Belgrad
Mai bine de jumătate de zi, accesul în Obrenovăţ a fost interzis. Doar maşinile de intervenţii au umblat pe străzile inundate.
Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate, iar altele urmează să plece. În Obrenovăţ, cartiere întregi au rămas pustii. Apele au înghiţit drumurile, iar pe alocuri maoinile abia se mai văd.
Autorităţile se tem acum de un duşman nevăzut.
„Este foarte multă apă în oraş, sunt multe animale moarte, ne temem de boli. Facem tot posibilul să izolăm toată zona”, spune Maric Edreg - seful echipelor de interventie
„Vă pot spune că nu putem estima acum serios şi responsabil pagubele şi nici să facem o evaluare reală a acestora, dar pot spune că ele sunt de sute de milioane, unii spun miliarde”, declară Aleksandar Vucici, premierul Serbiei
Peste 500.000 de oameni din Bosnia-Herţegovina şi-au abandonat casele
Şi în Bosnia Herţegovina inundaţiile fac prăpăd. În numeroase localităţi, nivelul apei depăşeşte doi metri. Zeci de oraşe şi sate au rămas fără energie electrică, iar veştile nu sunt bune pentru că nivelul apelor va continua să crească şi zilele următoare.
„În prezent, mai mult de un milion de oameni au rămas fără apă potabilă, iar un sfert din populaţie este afectată de această catastrofă. Pot să vă spun că s-au produs mai mult de 2.000 de alunecări de teren”, afirmă Zlatko Lagumdzija, ministrul bosniac de Externe.
Apele s-au revărsat şi în estul Croaţiei, de unde au fost evacuaţi o mie de oameni. Inundaţiile afectează şi alte state, precum Polonia şi Austria, în timp ce în Ucraina peste o sută de sate au rămas fără curent electric din cauza ploilor abundente şi a rafalelor de vânt.