Maidanul şi bulevardele adiacente sunt ocupate de oameni care spun că sunt gardieni ai revoluţiei declanşate în toamna anului trecut. Aici au instalat corturi militare, iar intrările sunt păzite de bărbaţi în uniforme, care se asigură că în piaţă nu intră agitatori care să le saboteze acţiunile.
„Nu mai sunt proteste pe Maidan, aici în centrul Kievului, dar locul arată în continuare ca un teatru de război. Baricadele ridicate în timpul revoltei nu doar că au rămas în picioare, dar au fost şi întărite. Ucrainenii care vor ca ţara lor să meargă spre Europa şi nu spre Rusia spun că nu vor renunţa la acest loc al rezistenţei până când nu se vor convinge că alegerile prezidenţiale vor aduce la putere un om care să schimbe cu adevărat ţara”, transmite Raluca Lunculescu, trimis special Digi24 la Kiev.
Locul unde la începutul anului au murit aproape o sută de oameni e un fel de muzeu în aer liber şi deja o atracţie pentru turiştii străini. Peste tot sunt candele, flori şi fotografii ale victimelor.
Maidanul a devenit un simbol al suferinţei ucrainenilor şi e un loc vizitat şi de către delegaţiile oficiale străine care ajung la Kiev. În ajunul alegerilor prezidenţiale, fostul secretar de stat american Madeleine Albright s-a plimbat minute bune prin Piaţa Independenţei.
Teama izbucnirii unor noi violenţe pe Maidan pare că a trecut. Acum, ucrainenii speră ca jertfa celor care au murit să nu fi fost în van şi aşteaptă marea schimbare odată cu aceste alegeri prezidenţiale.
„Sper că viaţa noastră se va schimba în bine. Avem nevoie de schimbări. Vrem un viitor în Europa”, a spus una dintre protestatare.
Oamenii nu se gândesc doar la un trai mai bun şi la un guvern care să nu mai fie condus de corupţie, ci şi la o ţară unită.
„Mă aştept ca viitorul preşedinte să fie acceptat de ambele părţi, vest şi est, dar şi de sud şi de nord. Cred că acesta este cel mai important lucru în aceste alegeri”, a adăugat un tânăr din Kiev.
Protestele de pe Maidan au schimbat regimul la Kiev, dar cu un preţ destul de mare pentru ţară: pierderea Peninsulei Crimeea. Până acum niciun candidat la prezidenţiale nu a spus clar şi concis cum ar putea recupera teritoriul alipit de Rusia.
Şi în Ucraina au loc alegeri mâine. Cetăţenii sunt chemaţi la urne pentru alegerea preşedintelui într-o atmosferă tensionată. În estul ţării, violenţele s-au amplificat în ultimele zile. La Mariupol şi Kramatorsk au avut loc mai multe schimburi de focuri între separatişti si militarii trimişi de Kiev.
Urmăriți o relatare a trimisului special Digi24 în Ucraina, Laurenţiu Rădulescu