De ce vrea Belgradul să mute mormântul lui Tito. Controversa stârnită de ideea „extrem de importantă pentru viitorul țării”

Data publicării:
President Josip Broz Tito
Yugoslavian President Josip Broz Tito waving to the crowd during the May Day Parade in Belgrade, May 3rd 1955. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

Primarul din Belgrad dorește ca rămășițele lui Tito să fie mutate înapoi în Croația, țara sa natală, „declanșând o dezbatere mai fierbinte decât o vară balcanică”, scrie Politico. Cu trabucul cubanez în mână și îmbrăcat în costumul său alb caracteristic, Iosip Broz Tito, liderul emblematic al fostei Iugoslavii din al Doilea Război Mondial, ar fi râs probabil cu poftă de dezbaterea aprinsă care a fost declanșată de planurile de mutare a mormântului său, subliniază publicația.

Primarul naționalist al Belgradului, Aleksandar Šapić, face presiuni pentru exhumarea eroului iugoslav, susținând că mutarea lui Tito la locul său de naștere, în orașul croat Kumrovec, este o problemă-cheie pentru Serbia.

„Cred că mutarea mormântului lui Josip Broz din Muzeul Iugoslaviei este o chestiune extrem de importantă pentru poporul sârb și pentru viitorul acestei țări”, a declarat Šapić în timpul unei reuniuni a adunării municipale de luni, 16 septembrie, care a fost convocată pentru a discuta probleme bugetare.

Președintele sârb a ucis ideea în fașă

Cu toate acestea, într-un interviu acordat Politico de săptămâna trecută, președintele sârb Aleksandar Vučić a respins din start ideea.

„Nu se va întâmpla”, a spus Vučić. „Nu am fost niciodată un mare fan al comuniștilor și al regimului comunist, dar Josip Broz face parte din istoria noastră, a trăit aici și a fost înmormântat aici și va rămâne o parte din istoria Serbiei și a Iugoslaviei”.

Lupta pentru oasele lui Tito subliniază echilibrul delicat pe care liderul sârb, pe care mulți din străinătate îl consideră un naționalist, trebuie să îl mențină în propriile rânduri, care includ multe figuri aflate mult mai la dreapta sa.

Cine a fost Iosip Broz Tito

Tito a fost un titan al istoriei iugoslave și a condus țara timp de decenii, pe vremea când aceasta era un stat comunist. A fost înmormântat la Belgrad în 1980, în cadrul unor funeralii de stat elaborate. Deși mulți locuitori din Balcani îl consideră încă o figură unificatoare, naționaliștii sârbi susțin că originea sa etnică croată și slovenă cere ca rămășițele sale să fie mutate în afara granițelor Serbiei.

Šapić a adăugat că, în loc să mențină mausoleul lui Tito, care face parte din complexul mai larg al Muzeului de Istorie Iugoslavă din capitală, Belgradul ar trebui să ia în considerare ridicarea unui monument lui Dragoljub „Draža” Mihailović, liderul sârb al mișcării Chetnik, care a colaborat cu naziștii și care a fost condamnat la moarte de Tito după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Cred că ar trebui să aibă în sfârșit un monument în Belgrad, într-un loc demn, în centrul orașului”, a declarat Šapić.

Propunerea de relocare a rămășițelor lui Tito a provocat disensiuni în cadrul coaliției de guvernare din Serbia, care, deși este condusă de Partidul Progresist Sârb (SNS), de centru-dreapta, include și Partidul Socialist din Serbia și Mișcarea Socialiștilor, precum și formațiunea ultranaționalistă Zavetnici.

În afara guvernului, intelectualii proeminenți din Serbia s-au opus ideii de a-l dezgropa pe Tito, care este încă iubit în Serbia și în întreaga regiune.

Strada principală din Sarajevo, capitala Bosniei, poartă încă numele lui Tito, la fel ca străzi din Macedonia de Nord, Muntenegru și Slovenia. Chiar și locuri aflate la mare distanță de Serbia, precum Algeria, Brazilia și Egipt, au șosele care poartă numele lui Tito, la fel ca Franța și Italia, țări membre ale UE.

Prieten cu Winston Churchill și Fidel Castro în egală măsură

În calitate de președinte pe viață al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, Tito a condus o țară socialistă atipică, moderată, care a menținut o relație strânsă atât cu Vestul, cât și cu Estul. Personalități precum prim-ministrul britanic conservator Winston Churchill s-au numărat printre prietenii săi apropiați, în timp ce președintele comunist cubanez Fidel Castro i-a alimentat dependența de fumat cu cel mai bun tutun de calitate superioară din țara insulară.

Tito And Churchill
Marshal Josip Broz Tito (1892 - 1980) of Yugoslavia shakes the hand of British Prime Minister Winston Churchill (1874 - 1965), as they meet in Naples to discuss coordination of operations against the Germans, August 12, 1944. (Photo by Keystone/Getty Images)

Mai mult, Tito a eliberat Iugoslavia din ghearele Uniunii Sovietice și ale ordinii sale mondiale comuniste rigide și a fondat așa-numita Mișcare de Nealiniere. Această a treia ordine mondială a avut un rol esențial în sprijinirea țărilor postcoloniale, precum India lui Jawaharlal Nehru, și a inspirat personalități precum liderul sud-african Nelson Mandela.

Sute de mii de persoane au vizitat mormântul lui Tito și muzeul aferent din Belgrad, unii venind din locuri foarte îndepărtate și neașteptate, precum Coreea de Nord.

Mișcarea de Nealiniere, încă activă

Mișcarea nealiniaților este încă activă, dar pălește în comparație cu perioada sa de glorie din timpul Războiului Rece. În prezent, ea este dominată în mare măsură de regimuri autoritare precum Iranul.

Președintele Vučić a prezidat sesiunea de deschidere a reuniunii mișcării la Belgrad, în octombrie 2021, deși parcursul său politic - de la membru al Partidului Radical Sârb anti-Tito la fondator al Partidului Progresist Sârb - nu se aliniază moștenirii lui Tito.

Observatorii au spus chiar că Vučić canalizează abordarea lui Tito în materie de politică externă prin menținerea legăturilor atât cu Bruxelles-ul, cât și cu Moscova și că profită de statutul nostalgic al liderului iugoslav pentru a construi legături cu națiunile africane - toate acestea, cu excepția Sudanului de Sud, sunt membre ale mișcării.

Imaginați-vă consternarea acestora atunci când descoperă că primarul Belgradului intenționează să transporte rămășițele lui Tito peste graniță și să le arunce fără ceremonie în Croația.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Benjamin Netanyahu Foto: Profimedia
„O decizie antisemită”, acuză Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...