Controversata reformă a Curţii Supreme poloneze încalcă dreptul UE, spune avocatul general al CJUE

Data publicării:
ciocanel judecator polonia shutterstock_1074390620

Polonia a încălcat dreptul Uniunii Europene prin controversata sa reformă care scade vârsta ieşirii la pensie a judecătorilor Curţii Supreme, a conchis joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii (CJUE), relatează AFP, citat de News.ro.

Instanţa europeană, cu sediul la Luxemburg, care se pronunţă pe fondul acestui dosar după două hotărâri intermediare la sfârşitul lui 2018, urmează să-şi prezinte verdictul în câteva săptămâni.

Ea nu este obligată să dea curs avizului avocatului său general.

Primele decizii ale CJUE, sesizată de Comisia Europeană (CE), au condus la suspendarea acestei reforme care scade vârsta ieşirii la pensie a judecătorilor la 65 de ani şi care viza în fapt pensionarea a aproape 30 de magistraţi.

Între judecătorii vizaţi se află şi preşedinta Curţii Supreme Malgorzata Gersdorf, în vârstă de 66 de ani, care a denunţat „o epurare” orchestrată de Guvernul conservator polonez.

La o lună după prima hotărâre a justiţiei europene, în noiembrie, Parlamentul polonez, dominat de conservatori din cadrul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), a adoptat o lege care modifică această reformă controversată şi are în vedere solicitări formulate de UE.

Avocatul general Evgheni Tancev a relevat joi, în concluziile sale, că „inamovabilitatea membrilor instanţei vizate este una dintre garanţiile inerente ale independenţei judecătorilor”.

„Rezultă, dintr-un anumit număr de linii directoare emise de instanţe europene şi internaţionale (...), că un judecător nu poate fi suspendat sau destituit decât dacă este inapt să-şi continue funţia, din cauza unei incapacităţi sau unei abateri de comportament”, arată Tancev, citat într-un comunicat.

Reforma contestată, continuă el, are „un impact considerabil asupra componenţei Curţii Supreme”, afectând 27 de judecători din 72.

„În plus, plecarea bruscă şi neprevăzută a unui număr mare de judecători fragilizează în mod inevitabil încrederea justiţiabilului”, arată el.

Avocatul general propune, astfel, Curţii „să constate că aceste dispoziţii din legislaţia poloneză (...) sunt contrare dreptului Uniunii”.

PiS, aflat la putere în polonia din 2015, a întreprins să reformeze justiţia ţării, ceea ce vizează în fapt întreaga instituţie judiciară şi nu doar Curtea Supremă.

Conservatorii naţionalişti polonezi afirmă că o asemenea reformă este necesară în lupta împotriva corupţiei şi unor reţele moşenite din perioada comunistă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri