FOTO: Gulliver/GettyImages
Președintele turc Tayyip Erdogan trebuie să răspundă îngrijorărilor UE referitoare la principiul statului de drept, a spus Oettinger. „Și nu prea dă semne că ar face asta”, a adăugat comisarul european într-un interviu publicat marți de presa germană.
„Proiectul legislativ referitor la ridicarea vizelor este acum în dezbaterea Parlamentului European. Eu cred că nu vor avea legislația referitoare la liberalizarea vizelor până la sfârșitul acestui an”, a declarat comisarul pentru economie și societate digitală, un aliat al cancelarului Angela Merkel, cea care a jucat un rol-cheie în încheierea înțelegerilor UE-Turcia.
UE a semnat în martie un acord controversat cu Turcia, în dorința de a pune capăt afluxului de refugiați către Europa. În schimb, Ankara a primit beneficii politice și financiare, între care figura și ridicarea vizelor de călătorie în Uniunea Europeană pentru cetățenii turci.
Aproape 20.000 de membri ai poliției, administrației publice, justiției și armatei au fost reținuți sau suspendați după lovitura eșuată de puci din noaptea de 15 iulie, când mai bine de 200 de oameni au murit în confruntări.
„E de neconceput ca judecătorii care nu sunt pe placul guvernului să fie îndepărtați cu miile. Independența justiției este un câștig imens”, a adăugat comisarul european.
Nici intenția autorităților de a reintroduce pedeapsa cu moartea nu lasă indiferentă Comisia Europeană. „Pedeapsa cu moartea este în totală contradicție cu ordinea noastră a valorilor și cu tratatele. O țară nu poate deveni membră UE dacă introduce pedeapsa cu moartea”, a declarat Guenther Oettinger.
Comisarul Oettinger a criticat și decizia recentă a Turciei de a nu mai acorda imunitate deputaților, o schimbare constituțională menită să îndepărteze din parlament opoziția pro-kurdă. De asemenea, a ridicat problema închiderii unor ziare de opoziție și a intimidării jurnaliștilor care critică politicile guvernamentale.