Coaliția de opoziției din Polonia, alcătuită din partidele Coaliția Civică, A Treia Cale și Noua Stângă, susține că este pregătită să preia puterea și pune presiune pe președintele Andrzej Duda pentru a-l desemna cât mai repede pe Donald Tusk în calitate de premier. Liderii opoziției mai cer șefului statului să nu întârzie procesul de formare a guvernului oferind o șansă partidului conservator Lege și Justiție (PiS), transmite The Guardian. "PiS a irosit deja opt ani din viața noastră. Ne-au dus în urmă cu 50 de ani, în loc să ne conducă înainte. Facem apel la președintele Duda să nu mai irosească nicio secundă", a declarat un lider al partidului A Treia Cale.
"Astăzi ne arătăm disponibilitatea de a coopera pe deplin și de a crea o nouă majoritate în următorul Parlament", a declarat marți Donald Tusk, fost prim-ministru și președinte al Consiliului European, precizând că el va fi candidatul coaliției la funcția de premier.
Cele trei formațiuni care ar urma să alcătuiască Guvernul - Coaliția Civică (KO) a lui Tusk, Coaliția de centru-dreapta A Treia Cale și Noua Stângă - l-au îndemnat pe președintele Andrzej Duda, un aliat apropiat al partidului naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS), să nu mai întârzie procesul.
"PiS a irosit deja opt ani din viața noastră. Suntem în urmă cu 50 de ani, în loc să ne fi condus înainte. De aceea, facem apel la președintele Duda să nu mai irosească nicio secundă", a declarat politicianul Szymon Hołownia, politician al partidului A Treia Cale.
Władysław Kosiniak-Kamysz, un alt lider al formațiunii A Treia Cale, a declarat că cele 3 partide sunt "hotărâte să formeze o majoritate".
"Împreună vom desemna, astăzi și mâine, la administrația prezidențială, candidatul nostru pentru funcția de prim-ministru în persoana lui Donald Tusk", a întărit acesta.
Plecarea PiS de la putere, o răsturnare de situație în politica europeană
Duda a început marți discuțiile cu liderii partidelor parlamentare cu privire la viitorul guvern al Poloniei, la mai mult de o săptămână după ce PiS a pierdut majoritatea într-una dintre cele mai importante răsturnări de situația din politica europeană a ultimilor ani.
Deși partidul național-conservator Lege și Justiție (PiS) s-a clasat pe primul loc la scrutinul din 15 octombrie, cu 36%, nu are o cale viabilă spre putere, deoarece, coalizate, principalele partide de opoziție au obținut o majoritate clară, marcând o schimbare uriașă în politica poloneză, după opt ani de guverne conduse de PiS.
În calitate de cel mai mare partid al Poloniei, reprezentanții PiS, inclusiv premierul Mateusz Morawiecki, au fost primii care s-au întâlnit marți cu Duda, urmând ca mai târziu șeful statului să se întâlnească cu Coaliția Civică (KO) a lui Tusk, care s-a clasat pe locul al doilea cu 30% din voturile polonezilor.
Câte locuri a obținut opoziția în Parlament
A Treia Cale, Noua Stângă și Coaliția Civică, partide au obținut o majoritate de locuri în camera inferioară a Parlamentului, respectiv 248 din cele 460 de poziții, s-au întâlnit marți cu președintele Duda.
Conform constituției Poloniei, președintele numește un candidat la funcția de prim-ministru, care apoi formează un cabinet ce este supus unui vot de încredere. Duda a declarat înainte de alegeri că va urma tradiția, acordând prima șansă partidului care a obținut cele mai multe voturi.
Dacă va accepta, PiS are la dispoziție aproximativ o lună pentru a forma un guvern, însă experții arată că partidul naționalist-conservator ar putea încerca să facă acest lucru pur și simplu pentru a complica viața opoziției.
Totuși, din moment ce PiS pare să nu aibă niciun partener cu suficiente voturi pentru a-și asigura o majoritate, cel mai probabil nu va obține votul de încredere al legislativului, moment în care ceilalți parlamentari, membri ai partidelor care formează majoritatea, și-ar desemna propriul candidat pentru funcția de premier.
PiS a erodat statul de drept cât timp s-a aflat la putere
În anii în care s-a aflat la putere, PiS a erodat statul de drept în Polonia, a interzis aproape în totalitate dreptul la avort și a încurajat discursul urii îndreptat către minorități, ceea ce a condus la disensiuni cu UE pe mai multe teme, de la independența justiției la drepturile LGBTQ+.
Tusk este așteptat miercuri și joi la Bruxelles pentru discuții privind deblocarea a aproape 36 de miliarde de euro din fondurile de redresare post-pandemică ale UE, care au rămas blocate din cauza problemelor legate de statul de drept în timpul guvernului condus de PiS.
Coaliția de opoziție și-a asumat să anuleze măsurile actualului guvern care subminează independența justiției și a mass-mediei și să pună capăt "conflictului devastator" al Poloniei cu UE, deși analiștii au avertizat că această sarcină va fi dificilă.
"Este normal ca din prima zi să facem totul pentru a readuce Polonia la locul care i se cuvine pe scena internațională", a declarat săptămâna trecută liderul parlamentar al Coliției Civice, Borys Budka. "Din fericire, Tusk garantează restabilirea unor relații foarte bune cu UE", a întărit acesta.
Editor : Andreea Smerea