Statul va aplica amenzi care însumează 106,5 milioane de euro companiilor Bitburger Braugruppe, Krombacher Brauerei, Veltins, Warsteiner şi Privatbrauerei Ernst Barre, precum şi unui număr de şapte persoane care au legătură cu producătorii de bere.
Divizia germană a grupului AB InBev nu va fi amendată, pentru că a informat autorităţile în privinţa manipulării preţurilor. AB InBev este cel mai mare producător de bere din lume după vânzări.
Krombacher, Bitburger, Veltins şi Warsteiner au cooperat, de asemenea, cu anchetatorii şi vor primi amenzi mai reduse. Companiile şi persoanele vizate pot contesta sancţiunile.
În perioada 2006-2008, înţelegerea secretă a companiilor a condus la o creştere a preţului de 5-7 euro pe 100 de litri de bere draft. În 2008, cartelul preţurilor a crescut şi costul berii la sticlă, cu un euro pentru o ladă cu 20 de sticle.
Autorităţile germane continuă să investigheze mai mulţi producători de bere, precum şi asociaţia regională a companiilor de profil din landul Renania de Nord-Westfalia.
Consumul este în declin
Germania este cel mai mare producător de bere din Europa, având peste 1.300 de producători. Populaţia preferă mărcile locale, însă consumul se află în declin constant începând din anii '80. Germanii au băut, în medie, 105,5 litri de bere în 2012, cu 10 litri mai puţin decât în 2004.
Presa germană a scris în august că autorităţile investighează mai mulţi mari producători de bere din Germania pentru posibila manipulare a preţurilor timp de două decenii prin formarea unui cartel şi ar putea aplica amenzi de mai multe sute de milioane de euro.