Imediat ce liderii politici au parafat Acordul la Vilnius, zeci de muncitori s-a apucat sa monteze, la Chișinău, instalații luminoase, să întindă cabluri, să măture și să pregătească scena din fața clădirii Guvernului. Pe străzi, alături de steagul Moldovei, flutura steagul Uniunii Europene. Agitația nu i-a prea convins pe oameni. Prea puțini moldoveni au venit să sărbătorească.
Mai puțin de o mie de oameni au venit în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău să se bucure împreună pentru primul pas făcut de Republica Moldova spre Uniunea Europeană.
„Să se schimbe, în primul rând legile, să nu fie corupție, să putem trăi liberi, să ne putem duce unde vrem, să venim, să ne ducem, să ne simțim așa cum ne simțim în Europa”, spunea un bărbat din piață.
Chiar dacă fiecare știe ce schimbări ar trebui să aducă această nouă opțiune proeuropeană, statul de peste Prut va căpăta titulatură deloc măgulitoare de cel mai sărac aspirant la Uniunea Europeană.
Dar procesul de transformare și dezvoltare economică va fi unul de durată care ar putea dura chiar şi 20 de ani. Un sfert din populaţia țării a emigrat deja la muncă peste hotare.