CHIȘINĂU. Cel mai amplu miting de la „Revoluția Twitter”. Oamenii vor o clasă politică nouă

Data publicării:
manifestatie chisinau - victoria borodin-1

FOTO: Victoria Borodin

Sătui de corupţie, de nivelul de trai scăzut şi de actuala clasă politică, moldovenii s-au adunat la Chişinău. Oameni veniţi din toate colţurile ţării au scandat împotriva Guvernului şi a preşedintelui.

„Vrem să scăpăm de bandiţi şi de hoţi, să fim şi noi o ţară civilizată”, spune o participantă la miting.

„Vrem să fim liberi, să trăim o viaţă mai bună, pentru că am văzut cum trăiesc alţii. Sper că acest moment ne va da această libertate”, întărește o alta.

Printre revendicările manifestanţilor se numără demisia preşedintelui Nicolae Timofti şi alegerea viitorului şef de stat prin vot popular, nu prin procedură parlamentară, aşa cum se întâmplă în prezent. Oamenii au cerut şi demisia premierului Valeriu Streleţ, numit în urmă cu doar o lună. Mulţimea a denunţat, de asemenea, lipsa oricăror evoluţii în ancheta privind dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti, un scandal izbucnit în primăvară şi care implică influenţi oameni de afaceri şi politicieni.

„Chiar şi întoarcerea miliardului nu va satisface cetăţeanul. Cred că trebuie schimbată guvernarea. Demiterea guvernării şi alegeri anticipate”, arată un participant.

Prinşi între o perpetuă instabilitate politică şi dificultăţi economice, guvernanţii de la Chişinău au depus puţine eforturi pentru eliminarea corupţiei şi pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor. Este ceea ce le reproşează şi reprezentanţii Uniunii Europene.

Protestul din capitala Moldovei a fost cel mai amplu de la evenimentele din aprilie 2009, când s-a produs ceea ce presa occidentală a numit „Revoluția Twitter”. Atunci, oamenii au contestat în stradă rezultatul alegerilor, iar comuniștii lui Vladimir Voronin au fost în cele din urmă îndepărtați de la putere, lăsând locul, în urma unor alegeri anticipate, unei coaliții prooccidentale care s-a menținut la guvernare în toți acești ani, deși au existat dificultăți și neînțelegeri.

Presa străină a fost interesată de ceea ce s-a petrecut duminică la Chișinău. Toate marile agenții internaționale au relatat pe larg despre proteste.

Președintele Nicolae Timofti a fost acuzat că servește interesele oligarhilor și că nu luptă eficient împotriva corupției, a relatat agenția France-Presse, preluată de Agerpres.

FOTO: today.md

Organizată de Platforma civică „Demnitate și Adevăr” — o mișcare de opoziție creată de jurnaliști, politologi și militanți ai societății civile din Republica Moldova care pledează pentru valorile integrării europene — manifestația a reunit în piața centrală din Chișinău până la 100.000 de oameni, potrivit organizatorilor. La rândul său, poliția a estimat numărul manifestanților la 30.000.

Alte surse indică 60-70 de mii de participanți.

Mișcarea a fost creată în această primăvară, după dispariția misterioasă a unui miliard de dolari din seifurile principalelor trei bănci ale țării.

Autoritățile din R. Moldova, care au parafat anul trecut acordul de asociere cu UE, „au discreditat noțiunea de integrare europeană” în fața poporului, a acuzat unul dintre organizatori.

„Blocul Roșu” în acțiune

În cadrul acestei manifestații, militanți ai partidului radical de stânga Blocul Roșu, care pretinde că susține Platforma civică, au încercat să pătrundă în sediul Parchetului general de la Chișinău, provocând altercații cu poliția care s-au soldat cu răniți ușor. Mai mulți militanți au fost apoi reținuți de poliție, potrivit autorităților.

Grupul condus de Grigore Petrenco se adunase de dimineață în fața Academiei de Științe. Circa 100-200 persoane. Ulterior, aceștia au mărșăluit până la domiciliul lui Vlad Plahotniuc, considerat unul dintre oligarhii PD, apoi la Nobil Hotel și într-un final au ajuns în fața Procuraturii Generale. Aici, Petrenco s-a încăierat cu polițiștii. Grupul a încercat să instaleze și corturi, însă polițiștii le-au evacuat imediat. Într-un final Petrenco și Grigorciuk au fost reținuți de polițiști. Aveau lacăte și lanțuri în rucsace, relatează agora.md.

Miliardul de dolari dispărut

La începutul lui aprilie, Banca centrală a Moldovei a descoperit că trei instituții reprezentând circa o treime din activele bancare ale țării au acordat credite în sumă totală de un miliard de dolari, respectiv circa 15% din PIB, unor destinatari care nu au fost niciodată identificați.

Anunțarea acestei „dispariții” a provocat atunci importante manifestații de protest la Chișinău, la care participanții au cerut demisia procurorului general, acuzat că nu este în măsură să-i găsească pe vinovați.

Manifestanții reuniți la manifestația de duminică din capitala Moldovei au cerut demisia președintelui Nicolae Timofti, a cărui cotă de popularitate, care nu a depășit niciodată 2% de la venirea sa la putere în 2012, a scăzut și mai mult după acest scandal financiar.

Mișcarea Platforma civică DA îl acuză pe Timofti, al cărui mandat se încheie în martie 2016, că servește interesele oligarhilor și că nu luptă eficient împotriva corupției. Manifestanții i-au cerut demisia și organizarea unui scrutin cu sufragiu universal pentru alegerea unui nou șef de stat, ales în prezent de parlament.

Manifestanții au mai cerut plecarea șefilor Băncii Centrale și Parchetului General, într-o rezoluție făcută publică de avocatul Andrei Năstase, unul dintre organizatorii protestului.

Încurcături

Reprezentanții manifestanților urmau să-i înmâneze această rezoluție în cursul serii prim-ministrului Valeriu Streleț, numit în post la sfârșitul lui iulie, dar întrevederea nu a mai avut loc.

Grupul de negociatori în frunte cu Andrei Năstase a avut chiar și o întâlnire cu premierul Streleț. Au agreat să se mai întâlnească o dată.

Opozanții l-au așteptat pe Valeriu Streleț 20 de minute în clădirea Guvernului, „dar nimeni nu a vrut să se vadă cu noi", a acuzat Năstase. Potrivit Agora.md, a fost o neînțelegere legată de locul de întâlnire. Prim-ministrul Streleț a declarat că a stabilit întâlnirea cu opozanții la sediul Ministerului Agriculturii și că i-a așteptat acolo pe aceștia, însoțit de jurnaliști.

Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Mihai Ghimpu și președintele Nicolae Timofti - considerați principalii lideri proeuropeni - s-au eschivat de la întâlnirea cu manifestanții. 

FOTO: agora.md

Unii manifestanți au declarat că o vor drept lider național pe fostul ministru al educației, Maia Sandu, propusă la un moment dat la șefia guvernului,

Un număr mare de polițiști au asigurat securitatea clădirii Guvernului și Procuraturii Generale.

Mai mulți manifestanți dezamăgiți au instalat corturi în piața centrală pentru a-și petrece noaptea acolo și a relua protestele luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...