19 dintre cei mai importanţi lideri ai planetei sunt în acest moment în Franţa - regi, regine, prinţi, prinţese, şefi de stat şi de guvern. Cu toţii participă la evenimentele dedicate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea trupelor aliate în Normandia, moment ce a marcat începutul sfârşitului celui de-al doilea Război Mondial.
La ceremonii au fost invitaţi, în premieră, reprezentanţii tuturor ţărilor care şi-au adus contribuţia la înfrângerea nazismului. Se află aici regina Marii Britanii, regele Olandei, preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, cancelarul Germaniei şi premierul Marii Britanii, dar şi preşedintele ales al Ucrainei. Cu toţii asistă vineri, pe plajele din Normandia, la evenimentele dedicate unuia dintre cele mai importante momente din cel de-al doilea Război Mondial.
Un uriaş foc de artificii a iluminat joi noapte cerul deasupra faimosului pod Pegas din Benouville, Normandia, asupra căruia paraşutişti britanici au preluat controlul în noaptea de 5 spre 6 iunie 1944. A fost momentul care a marcat începutul debarcării trupelor aliate, pe 6 iunie 1944. Este cunoscută drept „cea mai lungă zi” din istorie, iar acel moment a reprezentat mai exact începutul sfârşitului pentru dominaţia nazistă pe bătrânul continent.
Peste 1,3 milioane de soldaţi ai puterilor Aliate au luat parte atunci la cea mai amplă operaţiune militară pe care lumea a văzut-o vreodată.
François Hollande ia masa de două ori. Cină cu Barack Obama, cină cu Vladimir Putin
Joi a fost o zi plină pentru preşedintele François Hollande. A întâmpinat-o la Arcul de Triumf pe regina Elisabeta a II-a, aflată pentru a cincea oară în Franţa de când a fost încoronată suverană a Marii Britanii. Cei doi au depus o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut, iar la Palatul Elysée, Hollande i-a oferit reginei un cadou - un set de fotografii din timpul precedentelor vizite ale acesteia în Franţa.
Seara, François Hollande a luat cina cu preşedintele american Barack Obama la un restaurant din Paris, întâlnire la care au participat şi secretarul american de stat şi ministrul de Externe de la Paris. Două ore mai târziu, preşedintele francez l-a primit la Palatul Elysée pe omologul său rus, Vladimir Putin.
A fost a doua întâlnire a liderului de la Kremlin cu un lider occidental după anexarea Crimeei. Cele două cine au fost planificate separat tocmai pentru a evita o întâlnire între Barack Obama şi Vladimir Putin.
Charles şi Camilla, în Normandia
Şi prinţul Charles, fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a, a venit în Franţa. El a participat alături de soţia sa, Camilla, la primele ceremonii de comemorare a debarcării aliaţilor. În localitatea Ouistreham din nord-vestul Franţei, el s-a întâlnit cu mai mulţi veterani din al doilea Război Mondial.
Prinţul de Wales a asistat apoi la saltul a 300 de paraşutişti, care au recreat un moment similar petrecut în urmă cu 70 de ani. Ei au aterizat în apropierea primei localităţi franceze eliberate de trupele aliate.