FOTO: AFP/MEDIAFAX
Ansip, care la 57 de ani este premierul cu cel mai lung mandat din Uniunea Europeană, va fi înlocuit, foarte probabil, de comisarul european Siim Kallas.
Potrivit legii, demisia premierului antrenează automat și căderea guvernului. Președintele Toomas Hendrik Ilves are la dispoziție 14 zile pentru a desemna un nou candidat la șefia guvernului.
Ansip ar fi interesat, la rândul său, să lucreze la Bruxelles, în timp ce probabilul său succesor, Siim Kallas, în prezent vicepreședinte al Comisiei Europene, speră să se întoarcă la Tallinn, mai ales în condițiile în care mandatul său de comisar se apropie de sfârșit. De altfel, Kallas a mai fost prim-ministru.
De profesie chimist, fost oficial al Partidului Comunist înainte de dezmembrarea Uniunii Sovietice, Ansip a fost primar în al doilea oraș ca mărime al Estoniei, Tartu, înainte de a intra în guvern.
El a aplicat măsuri dure de austeritate când Estonia a intrat în recesiune, după criza financiară globală din 2008, măsuri care au fost lăudate, pentru că au reușit să repună economia pe picioare.
A tăiat cheltuielile guvernamentale și salariile în sectorul public, în special ale miniștrilor, iar cota unică de impozitare a fost ridicată la 21%. Economia s-a contractat cu o cincime, dar și-a revenit rapid.
Lui Ansip i se datorează și intrarea Estoniei în zona euro, în 2011, când economia a avut o creștere de 9,6%.
Totuși, în ultimele luni, performanțele economice ale Estoniei au fost sub așteptări, cu previziuni de creștere de puțin peste 2% anul acesta, iar popularitatea lui Ansip a avut de suferit.
Partidul său Reformator, care este în fruntea unei coaliții de centru-dreapta, a fost implicat într-un scandal de finanțare, iar cotele sale de popularitate au ajuns la cel mai scăzut nivel.