Polonia a încălcat dreptul la respectarea vieţii private, neoferind recunoaştere legală pentru cuplurile de acelaşi sex, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), făcând presiuni asupra noului guvern al lui Donald Tusk să schimbe legea. Tusk a declarat, în timpul campaniei electorale, că partidul său va introduce o prevedere pentru parteneriate între persoane de acelaşi sex.
Zece polonezi au susţinut că marea majoritate a statelor membre ale Consiliului Europei oferă cuplurilor de acelaşi sex dreptul de a se căsători sau de a încheia uniuni civile înregistrate, afirmând că ei sunt dezavantajaţi, de exemplu în domeniile fiscalităţii, drepturilor sociale şi dreptului familiei.
„Curtea a considerat că statul polonez nu şi-a îndeplinit datoria de a asigura că reclamanţii dispun de un cadru legal specific care prevede recunoaşterea şi protecţia uniunilor între persoane de acelaşi sex”, se arată într-un comunicat CEDO, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
„Acest eşec a dus la incapacitatea reclamanţilor de a reglementa aspectele fundamentale ale vieţii lor şi echivalează cu o încălcare a dreptului lor la respectarea vieţii private şi de familie”, se adaugă în comunicatul citat.
Temă în campania lui Donald Tusk
Cazul datează din timpul guvernării partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), încheiată efectiv după opt ani luni, când parlamentul a sprijinit un nou guvern pro-european sub conducerea lui Donald Tusk, care preia puterea după alegerile din octombrie.
PiS consideră că extinderea căsătoriei şi adopţiei la cuplurile gay ameninţă structurile tradiţionale de familie şi este dăunătoare pentru copii. De asemenea, formaţiunea afirmă că predarea în şcoli despre problemele LGBTQ are ca rezultat „sexualizarea” copiilor, aminteşte Reuters.
Tusk a declarat, în timpul campaniei electorale, că partidul său va introduce o prevedere pentru parteneriate între persoane de acelaşi sex şi o consideră o prioritate.
Hotărârile CEDO sunt obligatorii pentru membrii Consiliului Europei, dar unele dintre acestea nu sunt puse în aplicare cu anii, notează Reuters.
Asociaţia Love Does Not Exclude, care i-a susţinut pe reclamanţi în instanţă, a declarat că decizia va duce la „presiuni serioase” asupra guvernului pentru a introduce parteneriatele între persoane de acelaşi sex.
„Deoarece noul guvern vrea să reconstruiască reputaţia Poloniei (...) şi să demonstreze că s-a încheiat criza statului de drept, acesta nu va putea ignora vocile organismelor internaţionale precum tribunalul” de la Strasbourg, se arată într-un comunicat.
Citește și: Decizie istorică: CEDO cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex
Editor : B.P.