CEDO condamnă Polonia pentru exhumarea unor victime ale catastrofei de la Smolensk
Data publicării:
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Polonia pentru că a exhumat victime ale catastrofei aviatice de la Smolensk (Rusia) fără a avea consimţământul soţiilor acestora, informează AFP, citată de Agerpres.
Catastrofa aviatică din 10 aprilie 2010 s-a soldat cu 96 de morţi, printre care preşedintele Lech Kaczynski, soția acestuia și mai mulți înalți oficiali, care se deplasau în Rusia pentru a comemora miile de morţi polonezi ucişi de poliţia politică a lui Stalin la Katyn, în 1940.
Prima anchetă oficială, realizată de fostul guvern liberal, a ajuns la concluzia că accidentul a fost cauzat de erori umane şi condiţii meteo proaste. Însă partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al şefului de stat decedat în catastrofă, susţine că la bordul aparatului a survenit o deflagraţie, înainte ca acesta să se prăbuşească în vestul Rusiei.
Rămăşiţele pământeşti ale soţilor reclamantelor de la CEDO au fost exhumate la cererea justiţiei poloneze, care dorea să realizeze autopsii pentru a determina dacă rănile victimelor au fost cauzate de impactul cu solul sau de o explozie la bord. Reclamantele au susţinut că nu era necesară exhumarea trupurilor neînsufleţite ale tuturor victimelor şi au deplâns faptul că nu au fost consultate cu privire la aceste exhumări.
Varşovia, care poate face apel la această primă decizie a CEDO, va trebui să achite către Ewa Maria Solska şi Malgorzata Ewa Rybicka, soţiile a două dintre cele 96 de victimele catastrofei, 16.000 de euro pentru încălcarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie.
Începute în 2016, aceste exhumări au atras proteste vehemente din partea apropiaţilor victimelor catastrofei aviatice. Demersul era justificat, potrivit procurorilor polonezi, prin „grave erori şi omisiuni” în timpul anchetei din 2010 şi lacunelor din documentaţia furnizată de Rusia.