Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franţa pentru ''condiţiile degradante'' pe care le suportă unii deţinuţi în penitenciarele suprapopulate, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
Verdictul vine după o plângere formulată de 32 de deţinuţi din mai multe penitenciare (din Nisa, Nimes, Fresnes, Martinica, Polinezia şi Guadelupa) care au denunţat condiţiile de detenţie pentru a obţine o îmbunătăţire a acestora.
Judecătorii europeni au estimat că Franţa nu a protejat dreptul la un recurs efectiv în cazul acestor deţinuţi şi va trebui să le acorde despăgubiri cuprinse între 4.000 şi 25.000 de euro. Unul dintre aceşti deţinuţi, un polonez, va primi în plus şi 3.000 de euro pentru cheltuieli de judecată şi onorarii.
CEDO a constatat faptul că majoritatea reclamanţilor au dispus în întreaga perioadă de detenţie de un spaţiu personal mai mic de trei metri pătraţi, adică sub norma minimă. De asemenea, penitenciarele unde au fost repartizaţi aceştia ''nu oferă condiţii de detenţie decente, nici libertate suficientă de circulaţie şi de activităţi în afara celulelor'', mai notează instanţa europeană în verdict.
Ea mai subliniază că suprapopularea carcerală - de exemplu la închisoarea din Nisa rata de ocupare este de 215% - şi starea de degradare a centrelor penitenciare reprezintă ''un obstacol în faţa opririi totale şi imediate a gravelor încălcări ale drepturilor omului'' pe care le suportă deţinuţii.
De pildă, continuă CEDO, aceştia se plâng de toalete insalubre, prezenţa gândacilor şi şobolanilor sau lipsa produselor pentru igiena personală.
În concluzie, instanţa europeană recomandă autorităţilor franceze să ia măsuri pentru a rezolva problema suprapopulării închisorilor, să amelioreze condiţiile materiale ale deţinuţilor şi să pună în practică un mecanism efectiv privind dreptul la recurs.
Editor web: Liviu Cojan