Sute de oameni s-au adunat în centrul orașului Harkov, din estul Ucrainei, pentru a asista la demolarea statuii fostului lider comunist Vladimir Lenin, văzut de mulți ca un simbol al opresiunii rusești.
„Era un fel de insultă. Suntem o țară independentă și aveam monumentul unui lider dintr-o țară vecină, care ne-a atacat secolul trecut, dar și secolul acesta, de cel puțin trei ori, fără să declare război. Era obșcen. Lenin este unul dintre cei mai sângeroși dictatori din secolul XX”, a spus un localnic.
Rusia vrea să-şi modernizeze arsenalul nuclear
În estul Ucrainei, armistiţiul agreat la începutul lunii pare să reziste iar armamentul greu a început să fie retras de pe linia frontului. Sub supravegherea OSCE, trupele guvernamentale şi rebelii pro-ruşi au făcut schimb de prizonieri. Printre aceştia, şi lideri ai separatiştilor.
„La unul dintre mitinguri, am fost ales de către popor pentru funcţia de primar al oraşului Nikolaev. Pentru asta m-au acuzat că sunt infractor”, a spus Dmitri Nikonov, primarul auto-proclamat al oraşului Nikolaev.
În ciuda acestui pas, Rusia nu dă înapoi. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, susţine că din cauza noilor tensiuni cu Occidentul trebuie să-şi îmbunătăţească şi să-şi modernizeze arsenalul militar, inclusiv rachetele nucleare. Oficialul spune că asta nu reprezintă o nouă cursă a înarmărilor şi că Rusia face doar ce fac şi Statele Unite.
„Am adoptat un program pe termen lung pentru armanent. Avem nevoie de capabilităţi defensive moderne şi de încredere ca să ne protejăm interesele naţionale”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Peste 3.000 de oameni au murit în estul Ucrainei de la începutul conflictului dintre separatiştii pro-ruşi şi autorităţile de la Kiev.