Ursula von der Leyen, candidata la președinția Comisiei Europene, a fost audiat, miercuri, de grupul Renew Europe, la care a participat și delegația Alianței 2020 USR PLUS din Parlamentul European. Ea a declarat că va susține reducerea decalajelor dintre estul și vestul UE, dar a fost evazivă în ceea ce privește instituirea unui Mecanism de Cooperare și Verificare privind statul de drept pentru țările care vor să controleze justiția.
„Am vrut să ne asigurăm că, înainte de a vota pentru candidata germană, există în programul său pe următorii cinci ani și obiectivele noastre pe care le-am prezentat în campania electorală. Este important că și-a declarat susținerea pentru reducerea decalajului dintre Estul și Vestul Uniunii Europene nu doar în teorie și a promis că va prezenta măsuri rapide și concrete pentru extinderea zonei Euro și Spațiului Schengen. Pentru România aceste puncte sunt esențiale și este o urgență să intre pe agenda Comisiei înainte de vot”, a declarat Dragoș Tudorache, co-președinte al delegației Alianței 2020 USR-PLUS, potrivit comunicatului de presă.
Cristian Ghinea, co-președinte al delegației Alianței din partea USR, a întrebat-o pe Ursula von der Leyen dacă susține un mecanism asemănător cu MCV care să garanteze verificarea tuturor statelor membre în ceea ce privește protejarea democrației și statului de drept.
„Candidata la șefia Comisiei Europene a confirmat că va fi cât se poate de dură cu statele unde guvernele vor să controleze justiția însă nu a dat un răspuns clar dacă susține un mecanism pentru respectarea statului de drept în toate statele membre. Pentru noi, care am propus în campanie acest mecanism de tip MCV pentru toate statele din UE, este important să-l introducem pe agenda Comisiei cât mai rapid și vom insista. Derapajele politicienilor trebuie stopate în toată Europa pentru că acestea nu sunt doar specifice României și Bulgariei”, a declarat Cristian Ghinea.
În comunicat se precizează că delegația USR PLUS se va asigura și la audierile viitorilor comisari, unde va participa activ cu întrebări, că obiectivele României sunt și între prioritățile celor care vor coordona portofoliile pe domenii specifice.