Comisia Europeană (CE) a avertizat Italia, Franța, Portugalia și Belgia că planurile lor privind proiectele de buget pe 2018 prezintă riscul de a nu îndeplini țintele UE privind deficitul și datoria și a cerut Spaniei un proiect de buget actualizat, care să conțină mai multe informații, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În scrisori adresate Guvernelor de la Roma, Paris, Lisabona, Bruxelles și Madrid, Executivul comunitar a subliniat că reducerea deficitelor lor structurale este sub nivelul reglementărilor cerute de UE.
Spania, Italia, Franța, Portugalia și Belgia riscă să înregistreze anul viitor un deficit peste limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE.
Și deficitul României creşte îngrijorător. Diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile bugetare a fost de 4,1 la sută în cel de-al doilea trimestru al anului. Acesta este cel mai mare nivel înregistrat la nivelul Uniunii Europene, arată datele biroului european de statistică.
După România, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonier, le înregistrau Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).
Premierul Mihai Tudose spune însă că România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% atât în acest an, cât şi în 2018. Declaraţia şefului Executivului vine după ce Eurostat a anunţat că ţara noastră a depăşit nivelul de 3%, impus de Uniunea Europeană, și a ajuns la cel mai mare deficit din UE în trimestrul al II-lea al anului.
Citește și: Dragnea: CE ar trebui să fie mult mai rezervată când face prognoze negative despre România