CE a publicat raportul Schengen 2023-2024. Aderarea incompletă a României și Bulgariei la spaţiul Schengen, o lacună de implementare

Data publicării:
România intră în Schengen în martie 2024
România a intrat în Schengen pe 31 martie 2024, însă doar maritim și aerian. Foto : Shutterstock

Comisia Europeană a publicat marţi un raport privind starea spaţiului Schengen în 2023 şi stabileşte priorităţile pentru anul în curs. Documentul evocă „măsurile istorice” pentru aderarea României și Bulgariei la spaţiul Schengen aerian și maritim, și amintește neaderarea cu granițele terestre ca pe o lacună de implementare, pentru care este necesară o decizie suplimentară a Consiliului UE.

Raportul arată că normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare, potrivit unui comunicat de presă al Executivului european, preluat de News.ro.

„Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene”, conform comunicatului citat.

În 2023, spaţiul Schengen a rămas solid şi este în continuare cea mai vizitată destinaţie din lume. Au fost emise peste 10 milioane de vize Schengen şi mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spaţiul Schengen, atingându-se 92% din nivelurile anterioare pandemiei din 2019. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la economia UE, deoarece turismul contribuie cu aproape 10 % din PIB-ul UE şi oferă locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul din 2024 privind starea spaţiului Schengen prezintă realizările, provocările şi evoluţiile din spaţiul Schengen în decursul ultimului ciclu 2023-2024.

Conform sursei citate, raportul arată că normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare; de exemplu: un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării poliţieneşti, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne; un cadru de guvernanţă Schengen integrat, pentru care Comisia Europeană va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre; „măsuri istorice” pentru completarea spaţiului Schengen cu Bulgaria şi cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, dar pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria şi cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului UE.

„De la reînnoirea Codului frontierelor Schengen, la primul pas - important - privind aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen, precum și la o Agenție Frontex mai puternică, am continuat să facem progrese importante. Prezentul raport reflectă toate eforturile noastre din ultimii ani și angajamentul nostru de a continua să depunem eforturi pentru un spațiu Schengen mai puternic”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri