Cazul a cinci informaticieni români plătiți cu (numai) 800 de euro scandalizează Elveția și relansează dezbaterea asupra imigrației

Data publicării:
firmenich

 

 FOTO: Tribune de Geneve

În mod obișnuit, un informatician cu calificarea celor care lucrează la Firmench SA, ar trebui să încaseze un salariu minim de 3.550 de franci elvețieni, susțin sindicatele.

Salariile de mizerie pomenite de această revistă sunt în mod evident scandaloase și fără nicio legătură cu realitățile din piață”, a declarat Stéphanie Ruegsegger, secretar permanent al Uniunii Asociațiilor Patronale din Geneva.

Nici sindicatele angajaților nu au rămas indiferente, scrie Tribune de Geneve. Faptele au fost reclamate la o comisie specială care monitorizează piața muncii.

În iunie 2004, odată cu semnarea unui acord bilateral privind libera circulație a cetățenilor UE, în Elveția s-au luat măsuri pentru a-i proteja pe angajați de riscul unui dumping salarial și social, însă în realitate, un angajator care nu se conformează uzanțelor nu poate fi sancționat.

În fapt, angajații români al căror caz a relansat dezbaterea asupra imigrației în Elveția sunt detașați la Geneva.

Firmenich este numărul doi mondial în industria parfumurilor și aromelor. Ea și-a externalizat serviciile informatice companiei braziliene Stefanini, care din noiembrie a angajat o echipă de cinci informaticieni români plătiți cu 800 de euro pe lună. Inginerii nu au nevoie de permis de muncă în Elveția, pentru că lucrează numai trei luni, după care sunt înlocuiți de alți colegi, în aceleași condiții.

Firmenich, care își susține buna-credință, spune că nu știa de salariile practicate de subcontractor.

Cazul ar putea da bătăi de cap la nivel federal, iar autoritățile ar trebui să convingă Bruxelles-ul să renegocieze acordul bilateral privitor la libera circulație a persoanelor. De altfel, elvețienii au încredințat această sarcină guvernului printr-un referendum organizat la 9 februarie 2014 la inițiativa Uniunii Democratice de Centru (UDC) intitulată „Împotriva imigrației în masă”. 

Este vorba, în fapt, de introducerea unor cote pentru imigrație.

Dezbaterea privind imigrația riscă, totuși, să se aprindă. Cazul informaticienilor români de la Geneva ar putea pune pe tapet problema angajaților detașați – de ce nu ar fi și aceștia luați în calcul la stabilirea cotelor de imigranți stabilite de Consiliul Federal? - scrie Tribune de Geneve. Acest tip de mână de lucru pare să favorizeze practicarea dumpingului salarial, scrie publicația. La Geneva, angajații detașați nu reprezintă decât mai puțin de 1 la sută din totalul angajaților, adică mai puțin de 3.000 de persoane.

Furie politică după afacerea Firmenich”, titrează și publicația Le Temps, care se întreabă dacă ar trebui înăsprite măsurile destinate luptei împotriva dumpingului salarial. Decât să extindă responsabilitatea în solidar și la sectorul serviciilor, politicienii preferă să mizeze pe dialogul dintre partenerii sociali, adaugă Le Temps.

Publicația recunoaște că plătind 800 de euro unor ingineri români care administrau serverele site-ului companiei Firmenich, societatea braziliană Stefanini nu a încălcat legislația elvețiană. Însă acest caz a declanșat o mare polemică în rândul responsabililor politici. Guvernul încearcă acum să dea asigurări populației în legătură cu eficiența măsurilor de contracarare a efectelor negative pe care le-ar putea avea acordul. de liberă circulație.

Șocant, inadmisibil”, a declarat luni președintele Partidului Democrat-Creștin, care a criticat nu numai dumpingul salarial practicat de societatea braziliană, dar și neglijența companiei multinaționale din Geneva, care nu a controlat condițiile de angajare ale lucrătorilor detașați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani