Caz de sclavie modernă fără precedent în Belgia. În ce condiții lucrau peste 50 de muncitori

Data actualizării: Data publicării:
Portul Anvers, Belgia.
Portul Anvers, Belgia. Foto: Profimedia

Parchetul din Anvers a deschis o anchetă după descoperirea a 55 de lucrători originari din Filipine şi Bangladesh care munceau în condiţii de sclavie modernă pe un şantier de construcţii din oraşul-port belgian.

Ancheta a fost încredinţată unei secţii a parchetului specializată în infracţiuni de muncă, aceasta confirmând că "55 de potenţiale victime" urmează să fie audiate.

Un număr atât de mare de persoane exploatate la un singur loc de muncă este fără precedent în Belgia, potrivit centrului Payoke, asociaţie specializată pe asistarea victimelor traficului de persoane, scrie Agerpres.

Bărbaţii lucrau în portul Anvers ca sudori şi instalatori de ţevi, a menţionat un purtător de cuvânt al parchetului, fără a preciza numele companiei implicate.

Potrivit presei locale, aceştia erau plasaţi sub autoritatea unei firme subcontractante a producătorului de chimicale Borealis din Beveren, în apropiere de Anvers.

Cei 55 sunt în majoritate filipinezi, iar acum circa două săptămâni unii dintre ei s-au plâns la consulatul Filipinelor din Anvers în legătură cu situaţia în care se află, a explicat directorul Payoke pentru AFP.

Muncitorii "primeau între doi şi patru euro pe o oră de muncă, adică în jur de 600 de euro pe lună. Este clar că se aflau într-o situaţie foarte precară", a remarcat Klaus Vanhoutte, care conduce unul din cele trei centre din Belgia ce oferă găzduire victimelor sclaviei moderne.

Reţeaua care îi exploatează pe aceşti lucrători asiatici îi duce prin mai multe ţări europene, cu permise de muncă eliberate în Ungaria şi Polonia. Unii dintre ei au lucrat deja în Germania şi un grup se pregăteau să plece în Grecia, a mai spus Vanhoutte.

Acest dosar "nu este decât vârful aisbergului", a comentat ministrul justiţiei, Vincent Van Quickenborne, citat de agenţia de presă Belga.

Ministrul belgian a amintit că în Belgia există "23.000 de persoane victime ale exploatării sau sclaviei moderne", conform Indicelui global al sclaviei publicat anual de organizaţia nonguvernamentală Walk Free Foundation.

Pentru a lupta împotriva acestui flagel, guvernul belgian a anunţat luni lansarea site-ului de internet www.stoptraite.be, prezentat ca punct de contact unic ce le permite victimelor să găsească ajutor în diferite situaţii - exploatare sexuală, exploatare prin muncă, criminalitate forţată, prelevare de organe etc., aminteşte AFP.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...