Catalonia amână declararea independenței și vrea negocieri cu Madridul

Data actualizării: Data publicării:
Aftermath Of The Catalonian Independence Referendum
Foto: Guliver/GettyImages

Catalonia trebuie să devină și va fi un stat independent, dar, deocamdată, va purta un dialog cu Madridul, a spus marți seară Carles Puigdemont, președintele regiunii catalane, în Parlamentul regional. El a cerut Parlamentului să suspende procesul declarării independenței pentru a purta negocieri în acest sens cu Madridul.

Aftermath Of The Catalonian Independence Referendum
Foto: Gulliver/GettyImages

Actualizare 22:30. Şefa grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (Cetăţeni, în opoziţie) în Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat marţi seara declaraţia lui Carles Puigdemont drept „o lovitură de stat” (DETALII).


Carles Puigdemont a declarat că nu dorește escaldarea tensiunilor, dimpotrivă. De asemenea, el a spus că problema catalană a devenit una europeană și a repetat ideea de dialog.

Președintele regiunii a spus că „votul de autodeterminare” nu a fost o decizie personală, ci o exprimare democratică a oamenilor Cataloniei.

El a acuzat Madridul de violențe, de abuzuri și de închiderea stațiilor de votare, lăudând oamenii care au mers la vot și și-au asumat „riscurile” pentru ca referendumul să fie unul „de succes”. „Toată lumea a făcut tot ce a putut și le mulțumesc”, a precizat el.

Puigdemont a făcut referire și la situația economică, afirmând că regiunea a contribuit la dezvoltarea Spaniei. „Catalonia a fost modelul de modernizare a Spaniei”, a subliniat el.

Singura șansă de supraviețuire a Cataloniei este de a deveni un stat”, a mai spus Puigdemont, amintind de eforturile pentru independenţă și a adăugat că Madridul i-a umilit pe catalani.

El a invocat exemplul Marii Britanii. „În Marea Britanie am văzut că este posibil, de ce în Spania nu ar fi posibil? Tot ce am vrut a fost un referendum ca cel al Scoției, unde ambele tabere au fost în stare să aibă idei constructive. Am fost refuzați mereu”.

Vă ofer rezultatele referendumului: Catalonia trebuie să fie un stat independent. Vreau să urmez voința poporului și accept ca să fim un stat independent sub forma unei republici”, a declarat Puigdemont. Însă, ulterior, el a anunțat că a suspendat declarația de independență pentru a purta negocieri cu Madridul.

Discursul-cheie a fost amânat cu o oră. Preşedintele regiunii Carles Puigdemont a cerut această amânare din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei cereri a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii. El nu şi-a dezvăluit mesajul înainte să ajungă la Parlamentul din Barcelona, așa că tensiunea a început să crească odată intrat în clădire. 

Poliţia păzeşte de ore bune clădirile publice şi a închis Parcul Ciutadella, în care se află Parlamentul regional catalan. Presa internațională relatează că declararea independenţei Cataloniei ar putea determina autorităţile spaniole să reacţioneze dur. Anterior, guvernul spaniol l-a îndemnat pe preşedintele separatist al Cataloniei „să nu întreprindă nimic ireversibil”.

Astăzi, planurile separatiştilor catalani pentru independenţă au primit o lovitură serioasă chiar de la una dintre cele mai puternice voci care milita pentru ruperea Cataloniei de Spania: primarul Barcelonei. „Rezultatele (referendumului, n.r.) de pe 1 octombrie nu sunt o garanţie pentru declararea independenţei, ci o oportunitate de a construi un dialog şi mediere internaţională”, a spus Ada ColauEa le-a cerut șefului executivului catalan, Carles Puigdemont, și premierului spaniol, Mariano Rajoy, „să nu ia nicio decizie care ar putea dinamita posibilitatea unui spațiu de dialog” și să acționeze cu responsabilitate.

Separatiştii au declarat validă consultarea din 1 octombrie şi şi-au anunţat victoria în acest scrutin, după care catalanii au protestat în masă faţă de violenţele poliţiei trimise de Madrid să oprească votul. Guvernul regional spune că tabăra „da” a obţinut o victorie cu peste 90% din voturile exprimate, iar nivelul prezenţei la urne a fost de 43%.

Susţinătorii unităţii regatului, care se opun independenţei Cataloniei, au organizat, la rândul lor mitinguri în masă în favoarea unităţii ţării.

La nivel european, situaţia este clară: un viitor stat independent catalan nu va primi recunoaştere internaţională.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri