Tirurile trimise de Moscova în ajutorul populaţiei din Doneţk şi Lugansk au străbătut peste 800 de kilometri din capitala rusă până la graniţa de nord cu Ucraina. Convoiul de trei kilometri a poposit o noapte la Voronej, după care a pornit spre punctul de frontieră Şebekino, aflat de partea rusă. De aici, el ar trebui să ajungă la Pletenivka, de partea ucraineană, pentru a porni apoi spre Harkov
Oficialii ucraineni nu au acceptat tranferul ajutoarelor decât prin puncte de trecere controlate de Kiev, care a lansat un nou atac dur la adresa intenţiilor Moscovei.
„Cinismul Rusiei nu cunoaşte limite. La început trimit tancuri, rachete Grad, terorişti, bandiţi care trag în ucraineni, după care trimit apă şi sare”, spune Arseni Iaţeniuk, prim-ministrul Ucrainei.
Peste 2.000 de oameni au murit în estul Ucrainei
Premierul ucrainean a precizat că Kievul este în stare să poarte de grijă populaţiei din zonele aflate în conflict. Între timp, armata înaintează în zonele controlate de separatişti. Pe măsură ce oraşele şi satele sunt eliberate, localnicii se întorc in casele pe care le-au părăsit din cauza conflictului.
„Când au început bombardamentele am plecat spre regiunea Harkov. Ne-am întors odată cu armata ucraineană. Ceea ce am văzut ne-a şocat”, a spus un localnic.
„Mi-e teamă de iarnă. Este cu adevărat înfricoşător să te gândeşti ce s-ar putea întâmpla la iarnă pentru că vedem în jurul nostrul toate aceste ruine, ştim că oamenii nu au de lucru, nu ştim dacă vom avea căldură la iarnă, iar războiul nu s-a terminat încă”, a spus un alt localnic.
Potrivit ONU, bilanţul morţilor din estul Ucrainei s-a dublat în ultimele două săptămâni şi a depăşit 2.000.