Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar nu numai, pot cumpăra şi cetăţenia Uniunii Europene - sub forma unui aşa-zis „paşaport de aur”. Iar locul potrivit pentru a face asta este Cipru. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.
Economia cipriotă e din nou înfloritoare şi criza financiară din 2013 pare uitată. Piaţa imobiliară a insulei prosperă, cu şiruri de noi clădiri înalte şi scumpe în oraşul-port Limassol. Clădiri pe care mulţi ruşi le cumpără - în prezent ei reprezintă aproximativ un sfert din populaţia din Limassol.
De ce? Pentru că investirea a cel puţin 2 milioane de euro în proprietăţi imobiliare în Cipru îţi aduce cetăţenia cipriotă.
Consultantul de afaceri Irina Ceciltan e una dintre persoanele care aranjează acest lucru pentru clienţii ei bogaţi. E uşor: „Nu dai un test la istorie. Nu trebuie să cunoşti situaţia politică. Sau să dai examene. E foarte simplu să dobândeşti paşaportul. Şi nu trebuie să locuieşti aici permanent. Ai posibilitatea de a călători fără viză în aproximativ 154 de ţări din lume”, explică ea care ar fi avantajele unui astfel de demers.
„Pașapoarte de aur” pentru ruși și arabi
Faptul că Cipru acordă „paşapoarte de aur” ruşilor şi arabilor bogaţi a fost aspru criticat de Uniunea Europeană. Însă ministrul de finanţe al insulei, care supraveghează această schemă neortodoxă de investiţii, spune că deocamdată doar 500 de persoane au dobândit paşaport cipriot.
Harris Georgiades, ministru de finanţe al Republicii Cipru: „Şi acestea ar putea fi, de fapt, cele verificate cu cea mai mare meticulozitate, în detaliu, în toate privinţele. Iar dacă există vreo sugestie, dacă va trebui să stabilim în comun reguli privind nu doar investiţiile, ci şi alte aspecte, vom fi total de acord să purtăm o asemenea discuţie”.
În Cipru se fac auzite tot mai multe voci critice la adresa programului „paşapoartelor de aur”. Acestea spun că acordarea cetăţeniei în schimbul investiţiilor nu e un proces transparent. Şi că programul îi face pe magnaţi ai imobiliarelor ca Yiannis Misirlis chiar şi mai bogaţi. Ginerele preşedintelui ţării construieşte în prezent o clădire înaltă cu apartamente de lux în Limassol, în care apartamentele de la ultimele etaje se vând cu peste 2 milioane de euro.
Ginerele președintelui Ciprului, dezvoltator imobiliar în sectorul de lux
Yiannis Misirlis spune că există cumpărători din multe ţări: „Mulţi dintre ei provin dintre prietenii noştri din Orientul Mijlociu, din ţări din Consiliul de Cooperare al Golfului, din Israel, din Asia şi Rusia. Aş zice că dependenţa de acest program este de 5 sau 6%. Dacă înlături orice sector de nişă din orice piaţă, va exista un impact negativ”, spune ginerele președintelui.
În timp ce influxul de ruşi bogaţi a schimbat viaţa din Limassol, niciunul dintre ei nu vrea să discute cu noi, în faţa camerelor, despre noile lor paşapoarte ciprote. Deşi consultantul de afaceri Irina Ceciltan spune că pe majoritatea îi interesează în principal obţinerea unui profit: „Are un procent de recuperare a investiţiei de 5% pe an. În cinci ani, îşi poate vinde investiţia, având şi beneficiul cetăţeniei cipriote”, arată Irian Ceciltan, consultant în afaceri.
E un târg foarte bun, pe care bancherii ciprioţi de investiţii sunt foarte dornici să-l promoveze. La urma urmei, unde mai poţi obţine un paşaport UE în doar trei luni?