BUSINESS CLUB. Energia verde, sabotată la Bruxelles

Data publicării:
gaze gazoduct

Potrivit documentelor obţinute de ziarul britanic the Guardian, negocierile dintre Shell şi Uniunea Europeană s-au purtat la cel mai înalt nivel. Malcolm Brinded, unul dintre directorii gigantului energetic, i-a trimis lui Jose Manuel Barroso, pe vremea când era preşedinte al Comisiei Europene, o scrisoare în care îi spunea că UE va economisi 500 de miliarde de euro dacă, pentru reducerea poluării, va alege gazul în locul energiei regenerabile.

„Gazul este bun pentru Europa, iar Europa este bună pentru gaz. Shell crede că Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe reducerea gazelor cu efect de seră ca obiectv unic după 2020 şi să îi permită pieţei să identifice cele mai eficiente căi din punct de vedere al costurilor pentru atingerea acestei ţinte”, se arată în scrisoarea conducerii Shell către Jose Manuel Barroso.

Rezultatul acestor negocieri a fost până la urmă atât pe placul celor de la Shell, cât şi pe placul guvernului Marii Britanii. În toamna anului trecut, ţările membre UE au căzut de acord ca până în 2030 să diminueze cu cel puţin 40% emisiile de carbon faţă de nivelul înregistrat în 1990. Însă, aşa cum a cerut Shell, fiecare ţară în parte va decide cum atinge acest obiectiv. Shell mizează că emisiile de carbon vor fi reduse prin înlocuirea cărbunelui cu gazul natural. Cel puţin în Marea Britanie aşa se va întâmpla. Alte ţări vor încerca să mizeze mai mult pe energia nucleară, hidroelectrică, solară sau eoliană.

Producătorii de energie regenerabilă au criticat decizia luată de Uniunea Europeană în urma negocierilor cu Shell şi spun că opţiunea înlocuirii cărbunilor cu gazul natural nu este un pas suficient de important pentru eliminarea poluării. Asta chiar dacă Uniunea Europeană are şi o ţintă privind energia verde. Până în 2030, 27% din energia consumată în Europa va trebui să fie energie regenerabilă. Însă aceasta este o ţintă medie la nivelul întregii Uniuni şi nu va reprezenta un obiectiv pentru fiecare ţară membră în parte. Teoretic înseamnă că unele ţări vor avea voie să producă şi să folosească mai puţină energie hidro, fotovoltaică sau eoliană decât altele.

Cei de la Shell le-au declarat jurnaliştilor britanici că energia regenerabilă va fi adoptată în mod firesc şi prin scheme de subvenţionare şi că nu este nevoie de impunerea unor ţinte oficiale. Shell cheltuieşte anual aproximativ 4 milioane de euro pentru a-şi promova interesele la Bruxelles. Este pe locul al şaselea în topul companiilor şi organizaţiilor cu cele mai mari cheltuieli de lobby.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”