Partidul fostului premier bulgar, Boiko Borisov, a câștigat alegerile anticipate de duminică, potrivit exit poll-urilor. Bulgarii au mers la urne pentru al treilea tur legislativ în patru ani.
ACTUALIZARE 22.21. Boiko Borisov a anunţat, duminică seara, că va forma următoarea coaliţie de guvernare.
„Acest rezultat confirmă în mod categoric faptul că partidul de guvernământ ar trebui să fie GERB”, a declarat Borisov.
ACTUALIZARE 20.17. GERB, formațiunea lui Borisov, a obținut 32,8% din sufragii, iar marii rivali socialiști – 28,4%, transmite novinite.com.
_____________________________________________________________________________________________________________________
Kornelia Ninova, preşedinta Partidului Socialist Bulgar, pledează pentru ridicarea sancţiunilor impuse de UE Rusiei şi pentru o cooperare mai mare cu Moscova. La rândul său, conservatorul Boiko Borisov doreşte proiecte energetice comune cu Rusia, dar respectarea politicii UE şi NATO faţă de Moscova. Cele două partide sunt, de săptămâni bune, la egalitate în sondaje, iar o alianţă de partide naţionaliste are şanse să facă parte din orice guvern de coaliţie.
Campania a fost dominată de acuzaţiile de ingerinţă aduse Turciei. La mijloc este comunitatea de 700.000 de etnici turci, reprezentaţi până acum de un singur partid, în mod tradiţional rezervat faţă de politica lui Recep Erdogan. Un nou partid, mult mai prietenos faţă de Ankara, a fost sprijinit deschis de ambasadorul turc, provocând tensiuni între cele două ţări.
„Nu există niciun amestec al Turciei în treburile Bulgariei, e un mit inventat de naţionaliştii proruşi şi de extrema-dreaptă din Bulgaria”, a spus liderul noului partid al turcilor, Lutvi Mestan.
De câteva zile, la punctele de trecere a graniţei au loc manifestaţii menite să împiedice intrarea în Bulgaria a autobuzelor cu oameni bănuiţi a fi trimişi de Turcia să voteze la alegerile de duminică.
Alegeri anticipate după demisia lui Borisov
Premierul Boiko Borisov a demisionat în luna noiembrie a anului trecut, după victoria lui Rumen Radev la alegerile prezidențiale, un candidat pro-rus, susținut de socialiști. Au urmat luni întregi de incertitudine politică pentru Bulgaria și există posibilitatea ca și următorul Parlament să fie la fel de fragmentat și să aibă probleme în a forma o coaliție de guvernare, potrivit analiștilor politici, citați de presa internațională.
Blocul Reformist, partenerul lui Borisov la guvernare, a fost singurul partid care a încercat să formeze un nou Guvern după demisia premierului, dar nu a reușit să îi convingă pe aliații săi, GERB și Frontul Patriotic, să îl susțină.
Analiștii politici arată că alegerile anticipate vor amâna reformele care pentru cea mai săracă țară din UE sunt absolut necesare.
Bulgaria, țară membră UE și NATO, suscită atât interesele Occidentului cât și pe cele ale Rusiei, care este nerăbdătoare să își reconstruiască influența în sud-estul Europei în condițiile în care încearcă să scape de sancțiunile internaționale impuse după ce a anexat ilegal Crimeea.
Citiți și: WSJ: Cum se amestecă Rusia în alegeri. Exemplul socialiștilor bulgari