Foto: Gulliver/ Getty Images
„Vreau să trimit un mesaj foarte clar pentru fiecare rezident european care locuiește în Londra: sunteți bineveniți aici. Ca oraș, suntem recunoscători pentru contribuția imensă pentru care o aveți, și acest lucru nu se va schimba în urma referendumului.
Aproape un milion de cetățeni europeni locuiesc în Londra în prezent, și ei aduc beneficii enorme orașului nostru: muncesc din greu, plătesc taxe, lucrează în serviciile noastre publice și contribuie la viața noastră civică și culturală.
Cu toții avem responsabilitatea să încercăm să vindecăm diviziunile care au apărut pe parcursul acestei campanii și să ne concentrăm pe ce ne unește, nu pe ce ne desparte”, a fost mesajul lui Sadqi Khan, primul primar musulman al Londrei.
Britanicii au votat în proporție de 51,9% ca Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord să iasă din Uniunea Europeană. Marea Britanie este prima țară care alege să părăsească blocul comunitar.
Capitala Londra și Scoția au dat un vot ferm proeuropean, dar acesta a fost subminat de rezultatele slabe ale taberei proeuropene în nordul Angliei, dar și în Țara Galilor.
Într-o primă reacție, premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată clar că populația Scoției se vede ca făcând parte din UE”, o aluzie la o eventuală nouă încercare de desprindere de regat.
La rândul său, în Irlanda de Nord, liderul Sinn Fein a apreciat că votul britanicilor în favoarea părăsirii UE dă tărie cauzei pe care o susține, aceea a convocării unui referendum pe tema reunificării Irlandei.
Citiți și: