Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare. Dezbaterile din Camera Comunelor devin tot mai încinse, iar calitatea discursului s-a erodat. În Palatul Westminster, emoţiile au atins un nivel maxim. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
De la referendum încoace, pe străzi ostilitatea şi intoleranţa au devenit palpabile. Acuzele de trădare şi ameninţările cu moartea au devenit, pentru politicienii britanici, realitatea zilnică. La Londra, membrii Parlamentului sunt bombardaţi, pe internet, cu injurii şi fac apel la autorităţi pentru mai multă protecţie.
În fiecare zi, în faţa Palatului Westminster se află o mulţime de oameni, alcătuită din susţinători ai desprinderii de Uniunea Europeană şi ai rămânerii în ea, dar toţi la fel de furioşi. Poliţia e adesea nevoită să intervină. Membrii Parlamentului care sosesc la lucru se confruntă cu injurii şi, uneori, chiar cu atacuri fizice.
„Am primit multe amenințări cu moartea”
Lui Nigel Farage, conducătorul partidului Brexit, i s-a aruncat un milkshake pe costum, la începutul acestui an. Un incident relativ inofensiv, în comparaţie cu experienţele altor politicieni.
„Am fost ameninţat cu violenţa, dar şi cu moartea”, spune Steve Baker, de la Partidul Conservator.
„Am primit ameninţări pe reţelele de socializare şi pe alte căi”, confirmă și Mike Gapes, de la Partidul „Change UK”
„Am primit mai multe ameninţări cu moartea. Poliţia a reţinut câteva persoane, care au fost puse sub acuzare”, spune Nicky Morgan, secretar de stat pentru tehnologii informaţionale, cultură, media & sport.
„Recent, la o întrunire cu alţi colegi, veterani în problema Brexit, cineva a întrebat dacă e vreunul care n-a primit o ameninţare cu moartea, iar răspunsul a fost că toată lumea a primit”, povestește Steve Baker, de la Partidul Conservator.
E valabil și pentru Tom Brake, chiar dacă liberal-democratul e un înverşunat adversar al Brexitului. O pagină de Facebook a conţinut comentarii care sugerau că ar trebui sugrumat.
„E o gamă largă, de la injurii moderate la ameninţări cu moartea. Bănuiesc că toţi ceilalţi membri ai Parlamentului au primit ameninţări cu moartea. E foarte clar că situaţia s-a înrăutăţit după referendum. Imediat după referendum, toate acestea s-au intensificat”, comentează Tom Brake, parlamentar liberal-democrat.
O membră a Parlamentului britanic a fost ucisă
Aceşti membri ai Parlamentului au foarte puţină pază personală. Ei ţin întruniri în circumscripţiile lor, unde oricine îi poate întâlni pe politicieni faţă în faţă. Birourile lui Tom Brake sunt încuiate doar noaptea.
„Unul dintre rolurile importante ale unui membru al Parlamentului britanic e acela de a fi accesibil publicului. Oamenii vin la reprezentantul lor în Parlament cu orice problemă, de la dificultatea găsirii unui loc într-o şcoală, pentru copilul lor, la situaţii locative precare. Dacă nu suntem accesibili, nu le putem oferi cea mai bună asistenţă”, argumentează Tom Brake.
Acest lucru îi lasă pe parlamentari foarte expuşi. Acum trei ani, Jo Cox, membră a Parlamentului, a fost ucisă în drum spre o întâlnire cu membrii circumscripţiei sale. Atacatorul ei are legături cu o grupare neo-nazistă.
Premierul Boris Johnson consideră amenințările niște „prostii”
Membrii opoziţiei îl consideră de vină şi pe premier. Ei spun că retorica sa despre „capitulare” şi „predare” instigă la ură.
„Suntem toţi, zilnic, ţinta injuriilor şi ameninţărilor cu moartea. Şi daţi-mi voie să-i spun premierului că aceia care ni le adresează îi citează adesea cuvintele: "act de capitulare", "trădare", "trădător". M-am săturat de asta. Trebuie să ne moderăm limbajul, iar acest lucru trebuie să vină în primul rând de la prim-ministru”, cere Paula Sherriff, membră a Parlamentului, de la Partidul Laburist.
Dar premierul Boris Johnson consideră ameninţările cu violenţa doar nişte „prostii”.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Trebuie să spun, domnule Speaker, că n-am auzit asemenea prostii în viaţa mea!” - a spus el deunăzi în Parlament.
Cine și cum îi amenință pe parlamentarii britanici
Acestea sunt genul de ameninţări pe care le primesc zilnic membrii Parlamentului. De obicei, pe Facebook sau Twitter. Ele conţin referiri la spânzurători şi plutoane de execuţie, la război civil şi „sete de sânge”. Şi nu se poate şti dacă unii dintre cei care trimit aceste mesaje n-ar putea trece la violenţă reală.
Lisa Cameron, membră scoţiană a Parlamentului, a primit imagini cu violuri şi decapitări. Ea face lobby pentru o nouă legislaţie, care ar putea pune capăt anonimatului online.
„Poliţia îmi spune că s-a dus la persoana aceea şi a văzut că ducea o viaţă obişnuită. Nu încălcase niciodată legea. Dar, de îndată ce intră pe internet, se simt anonimi şi sunt în stare de orice agresiune virtuală. E un sector care trebuie reglementat”, explică Lisa Cameron, de la Partidul Naţional Scoţian.
Tom Brake e de părere că şi cultura politică trebuie să se schimbe.
„Calea de urmat este rezolvarea problemei Brexitului. Până când această situaţie nu e rezolvată într-un mod sau altul, cred că vom continua să vedem acest nivel de agresiune, acest fel de limbaj”, spune politicianul liberal-democrat.
Deocamdată, criza Brexitului e în plină desfăşurare. Iar asta face din toţi membrii Parlamentului potenţiale ţinte - oriunde s-ar situa aceştia în spectrul politic.
Editare web: Luana Păvălucă