„Cu tot respectul pentru cultura democratică, inclusiv a politicienilor britanici, încep să devină penibili. Situația – așa cum este creată astăzi - se datorează unei gafe enorme a lui David Cameron, care a încercat să joace la mai multe capete, de fapt, vreo două. Unul - încercând și obținând o serie de flexibilități din partea UE în februarie anul acesta, pachet de sprijin care astăzi este anulat, iar pe de altă parte, cochetând cu valul populist, antieuropean, xenofob, care începuse să crească în Marea Britanie, dar nu de așa manieră încât să impună cu disperare organizarea unui astfel de referendum”, a spus Cristian Diaconescu.
„A făcut referendum, a ieșit ce a ieșit. Nu numai Marea Britanie, dar cea mai mare parte a Uniunii Europene are de suferit din cauza aceste șmecherii politice care nu le-a ieșit”, a adăugat el.
Gestionarea situației de după referendum și probleme care apar sunt atât de complicate încât pare că „niciun politician de la Londra nu mai este dispus să conducă țara”, a apreciat fostul ministru de Externe.
„Discutăm de un stat care este cel mai mare contributor european la apărarea Europei, un stat care are capacitatea de proiecția a forței militare la distanță. Pe de altă parte, discutăm de un referendum pe baza căruia s-a dat un semnal de încurajare extrem de serios partidelor populiste, extremiste, antieuropene din Europa. Discutăm despre o negociere previzibilă, mai ales în privința relației cu imigrația si a acordurilor de comerț între Marea Britanie și o Uniune Europeană care nu dorește sub nicio formă ca gestul Marii Britanii să reprezinte un precendent”.