Este pentru prima oară când un stat din Zona Euro s-ar putea sparge, iar regulile Uniunii Europene nu au prevăzut un astfel de scenariu. Este însă extrem de plauzibil ca noul stat să vrea să renegocieze intrarea în Uniunea Europeană, situație în care îi trebuie acordul Spaniei. Așadar, din capul locului, este exclusă o despărțire fără acordul Madridului cu rămânerea Barcelonei în Uniunea Europeană.
Dar invers? Cum ar arăta Uniunea fără al doilea cel mai vizitat oraș european? Și cât ar avea de suferit turismul dacă euro n-ar mai fi moneda cu care poți plăti în Catalonia?
Conform Băncii Centrale a Spaniei, Catalonia independentă va avea nevoie de o monedă proprie, cel puțin pentru un timp. În plus, noul stat nu ar putea accesa finanțare ieftină din partea Băncii Centrale Europene, și s-ar putea vedea nevoită să apeleze la împrumuturi mai scumpe din alte surse.
Deși este cea mai prosperă regiune a Spaniei, Catalonia are și cea mai mare datorie publică - 44 de miliarde de euro. Aceasta este garantată de Statul Spaniol și probabil ar deveni imediat exigibilă dacă ar rămâne fără garanția Madridului.
Cu toate acestea, partidele secesioniste au câștigat alegerile și par determinate să își asume riscurile care vin odată cu independența. Poate și pentru că de 500 de ani catalanii încearcă să obțină asta și nu s-au împăcat nicio clipă cu dominația Madridului.
În același timp, Spania ar avea cel puțin la fel de mult de pierdut în cazul unei despărțiri, căci aproape 20% din PIB-ul țării vine din Catalonia. Fie că vorbim de fabrici de textile, electronice sau de uzine auto, toate sunt bine reprezentate în Catalonia. Investițiile străine din această regiune cresc anual cu un miliard de euro și, în 2014, au reprezentat mai mult de jumătate din suma investită de străini în industria Spaniei.
Investițiile străine în industria Cataloniei
Este unul dintre motivele pentru care peste 40% din exporturile de electronice și mașini ale Spaniei pleacă de fapt din Catalonia.
În plus PIB-ul raportat la numărul de locuitori este cu 20% peste media natională, iar catalanii sunt frustrați de faptul că munca lor este redistribuită altor provincii mai sărace.
Cât despre turism, Catalonia aduce 12 din cele 60 de miliarde pe care le încasează Spania într-un an.
Deloc de neglijat doar ieșirea echipei de fotbal FC Barcelona din Campionatul Spaniei ar văduvi regatul de aproape jumătate de miliard de euro pe an.
Cel puțin teoretic, Barcelona ar urma să fie exclusă din Campionatul Spaniei și Catalonia trebuie să se reafilieze la UEFA. Așa că o vreme, Barcelona nu va juca decât într-o Ligă a Cataluniei, și veniturile echipei vor scădea simțitor.
Investițiile străine în industria Cataloniei
2011: 1,22 mld euro
2012: 1,08 mld euro
2013: 1,21 md euro
2014: 1,37 mld euro