Un tunisian este noul suspect al atacului de la târgul de Crăciun din Berlin. E vorba de un tânăr de 24 de ani care ceruse azil în Germania, însă cererea i-a fost respinsă. În paralel cu căutarea suspectului, apar noi detalii din anchetă, care vorbesc despre un scenariu similar celor de la Paris şi Bruxelles. Atacatorul era cunoscut serviciilor de informaţii, care îl bănuiau că vrea să comită un atentat. Nu au reuşit, totuşi, să împiedice atacul care a curmat viaţa a 12 oameni. În urmă cu puţin timp, autorităţile au anunţat o recompensă de o sută de mii de euro celui care oferă detalii ce pot duce la prinderea lui.
Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne: „Există un nou suspect, iar el este vânat”.
La doar câteva ore după ce l-au eliberat pe suspectul iniţial, autorităţile de la Berlin au pe altcineva în vizor. E vorba de un tunisian de 24 de ani, al cărui act de identitate a fost găsit în cabina tirului. El a ajuns în Germania anul trecut, iar jurnaliştii scriu că a folosit până acum patru identităţi diferite. Ar avea legături cu grupări islamiste, posibil chiar cu teroriştii de la Stat Islamic.
Tunisianul a intrat în atenţia autorităţilor în vară, când a fost reţinut pentru un delict minor. A fost eliberat, dar luna trecută au apărut informaţii că ar pregăti un atentat.
Potrivit autorităţilor, tirul care a intrat în mulţime a fost furat de la periferia Berlinului. Şoferul polonez a fost împins de terorist pe locul pasagerului şi ar fi fost încă în viaţă în momentul atacului. A fost ucis abia după masacrul din piaţă. Analiştii se aşteaptă ca atacul din Berlin să aibă efecte politice. El vine într-un moment cum nu se poate mai prost pentru cancelarul Angela Merkel, atacată din toate părţile pentru politica sa pro-imigraţie.
Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle: „În septembrie 2017 vor avea loc alegeri parlamentare şi, evident, primele semne împotriva cancelarului Merkel au venit dinspre extrema dreaptă, dinspre AFD. Un lider al acestui partid a postat pe Twitter chiar un mesaj în care a vorbit despre cancelarul terorii”.
Însă în ciuda masacrului din piaţa de Crăciun, germanii rămân optimişti şi refuză să cedeze în faţa terorii. Între timp însă se iau măsuri speciale de securitate
Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle: „Berlinul nu se poate îngenunchea atât de uşor. Berlinul rămâne un oraş deschis, vrea să-şi trăiască viaţa, aşteaptă Crăciunul”.
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania: „Se vorbeşte de extinderea supravegherii prin camere, se vorbeşte de posibilitatea baricadării târgurilor de Crăciun cu baraje de beton. Sunt mii de târguri de Crăciun în Germania şi peste o sută aici, la Berlin”.