Bani europeni sunt, dar cum îi folosim

Cristina Cileacu Data actualizării: Data publicării:
euro

"Europa generaţei viitoare", planul pentru relansare economică propus de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este punctul de plecare pentru o schimbare majoră în Europa.

La nivelul Uniunii Europene încă se lucrează la cadrul financiar multianual, adică la bugetul blocului comunitar pentru următorii 7 ani. În acelaşi timp, şefii de stat şi de guvern au de negociat în Consiliul European, cum anume se vor împărţi 750 de miliarde de euro, adică suma propusă de von der Leyen ca ajutor pentru Europa viitorului.

Pandemia de Covid-19 devine ocazia perfectă pentru transformarea Europei

"Ceea ce vrem este ca şi planul de relansare economică să fie precum petrolul într-un motor care va începe să se mişte din nou, cu ajutorul reuşitelor acestui legislativ. În Parlamentul European este un sentiment larg răspândit că planul de restart în această fază iniţială, ar trebui folosit să relansăm economiile tuturor ţărilor, astfel încât nimeni să nu rămână în urmă. Puterea economică a pieţei noastre trebuie să fie întărită, dar nu dorim ca asta să se întâmple în detrimentul bugetului multianual, care acoperă următorii 7 ani. Sper că şefii de stat şi de guverne vor aprecia propunerea Comisiei Europene şi vor începe negocierile, pentru că legat de cadrul financiar multianual, ceea ce vrem este să injectăm mai multă ambiţie în el. N-are sens să vorbim despre tineri, dacă vom tăia banii pentru programul Erasmus plus. La fel şi dacă vorbim despre economia verde, dacă vom tăia bugetele de la ceea ce ajută economiile noastre să se adapteze la standarde care i-ar permite gradual Europei să ocupe un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice. Pentru cadrul financiar multianual este vital ca propriile resurse ale UE să fie crescute." Declaraţia îi aparţine preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, după o videoconferinţă susţinută cu membrii Consiliului European.

Şanse corecte pentru toate statele membre UE

Şocul provocat de pandemia de Covid-19 în Uniunea Europeană, i-a făcut pe liderii europeni să se gândească mai aplicat la viitor. Banii pe care blocul comunitar îi pune la bătaie trebuie să fie cheltuiţi cu mai multă atenţie, pentru un viitor sustenabil, în care statele membre UE să aibă şanse corecte, indiferent de poziţia geografică pe care o au pe hartă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri