Austria se pregăteşte pentru scrutinul prezidenţial. Este practic reluarea votului din primăvară, al cărui rezultat a fost anulat din cauza unor nereguli legate de numărătoare. Se vor înfrunta Alexander Van der Bellen, un ecologist de 72 de ani care reprezintă tabăra pro-europeană şi care a câştigat votul din mai, şi Norbert Hofer, un populist de extremă dreaptă. Ambii au făcut un ultim apel la alegători, în condiţiile în care cursa este foarte strânsă.
Atât Alexander Van der Bellen, cât şi Norbert Hofer, au încercat să exprime cât mai clar cum ar arăta Austria sub preşedinţia lor.
„Este despre direcţia în care patria noastră, Austria, trebuie să o ia. Vrem să refacem vechile graniţe şi să mergem singuri spre viitor sau vrem ca Austria să rămână un membru important al Uniunii Europene”, spune Alexander Van der Bellen, candidat independent la preşedinţia Austriei
„Putem să credem în Austria, deoarece cetăţenii austrieci au o voinţă puternică pentru a ajuta la progresul ţării. Praful vechi trebuie să dispară şi trebuie să fim din nou mândri că suntem austrieci”, afirmă Norbert Hofer, candidat de extremă-dreaptă la preşedinţia Austriei.
Dar probabil unul dintre cele mai emoţionante apeluri din această campanie electorală austriacă vine din partea unei femei de 89 de ani, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz. Bătrâna a trecut ea însăşi prin experienţe îngrozitoare - a cunoscut cele mai teribile consecinţe ale regimurilor totalitare din secolul trecut şi acum îndeamnă la toleranţă.
„Insultele adresate altora. Denigrarea altora. Vorbele urâte. Asta mă deranjează cel mai mult. Lipsa de respect pentru ceilalţi. Să scoţi la lumină tot ceea ce e mai urât într-o naţiune, într-un individ. Probabil este ultima dată când votez. Viitorul meu nu este unul îndepărtat. Dar tinerii au toată viaţa înaintea lor. Depinde doar de ei ca totul să fie bine de acum încolo. Pot face asta doar dacă votează cu înţelepciune”, afirmă Gertrude, supravieţuitoare de la Auschwitz.