Cum ar putea „Partidul Berii” să determine viitorul guvern din Austria. Pornită ca o glumă, formațiunea a devenit o forță politică

Data actualizării: Data publicării:
Partidul berii din Austria
Președintele Partidului Berii din Austria, Dominik Wlazny, conduce și o trupă de punk rock FOTO Profimedia

Un partid politic început ca o glumă ar putea fi cheia pentru formarea viitorului guvern din Austria. Formațiunea este condus de un bărbat care își spune Marco Pogo, un medic care este și liderul formației punk rock TURBOBIER, relatează Semafor.

Ceea ce a început ca o mișcare satirică cu un sprijin neglijabil în sondaje a devenit o forță politică proeminentă în Austria, cu potențial de a forma următorul guvern după alegerile din 2025. Partidul Berii, creat în 2015, a concurat de trei ori în istoria sa. În alegerile generale din 2019, partidul a obținut doar 0,1% din voturi. În anul următor, la alegerile de stat din Viena, „Berea” a obținut aproximativ 2%, făcând campanie pe tema berii gratuite sub forma „fântânilor publice de bere” și a alocațiilor lunare pentru gospodării.

În 2022, Marco Pogo, candidând sub numele său real Dominik Wlazny, a participat la alegerile prezidențiale din Austria și a obținut 8% din voturi. Pentru Partidul Berii, aceasta a fost o demonstrație de forță la nivel național și a făcut ca partidul să avanseze vertiginos în sondajele pentru alegerile generale, atingând cifre de două cifre în unele sondaje.

În ciuda originilor amuzante ale partidului, Wlazny a încercat să desfășoare o campanie serioasă pentru alegerile prezidențiale, orientându-se ca un progresist în probleme precum sănătatea și educația. De atunci, Wlazny a continuat să urmărească o abordare mai convențională, mergând chiar până la a schimba semnificația numelui partidului: „BIER” este acum un acronim care, în germană, înseamnă „Sunt într-o mișcare de reformă”. Cu 5% din voturi, partidul ar putea oferi singura cale pentru formarea unui guvern care să nu conțină tabăra conservatorilor sau extrema dreaptă, conform ultimului sondaj Politico.

Deși a început să se orienteze și către teme mai serioase, „Partidul Berii” nu uită de unde a plecat și se folosește de tematica berii pentru a se promoca. În paralel, TURBOBIER va pleca în turneu în decembrie, cu aproximativ un an înainte de organizarea alegerilor. Berea și punk rock-ul sunt cele care i-au adus la relevanță în politica austriacă, așa că partidul se va folosi de acestea din plin, conchide sursa citată.

Editor : Iulian Bîrzoi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri