Debut cu dreptul al negocierilor pentru Brexit, cel puţin în ceea ce priveşte calendarul după care se vor desfăşura discuţiile. Cei doi negociatori şefi s-au întâlnit la Bruxelles şi s-au declarat încrezători în ce priveşte atât despărţirea Marii Britanii de Uniunea Europeană, cât şi viitoarea relaţie a Regatului cu blocul comunitar. Nu la fel văd lucrurile însă jurnaliştii de la Londra. Ei acuză echipa care de ocupă de Brexit că a capitulat în faţa cerinţelor oficialilor de la Bruxelles în prima zi de negocieri.
Întâlniri în fiecare lună şi discuţii în două etape - iată calendarul după care se va desfăşura divorţul Marii Britanii de Uniunea Europeană. Mai întâi se vor negocia termenii Brexitului şi abia apoi viitoarele relaţii Bruxelles - Londra. Discuţiile se vor concentra pe trei mari capitole - drepturile cetăţenilor, o singură înţelegere financiară şi alte chestiuni ce ţin de separare.
„Pe primul loc pentru noi sunt cetăţenii. Vrem să găsim pentru ei şi familiile lor cea mai bună soluţie”, a spus Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit.
Marea Britanie pare însă de neclintit în ce priveşte planul deja anunţat de a pune capăt actualelor acorduri cu Uniunea şi de a stabili altele noi care să îi permită o mai mare deschidere pentru înţelegeri separate cu alte state ale lumii.
„Deoarece pentru rămânerea pe piaţa unică trebuie respectate cele patru libertăţi fundamentale, iar noi avem nevoie să redăm Marii Britanii controlul asupra propriilor legi şi a propriilor frontiere, vom părăsi piaţa unică, zona de liber schimb şi Uniunea Vamală”, a spus David Davis, negociatorul Marii Britanii pentru Brexit.
O atenţie deosebită se va acorda negocierii privind viitoarea relaţie cu Irlanda. Granița dintre provincia Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Republica Irlanda, stat membru al UE, va deveni singura frontieră terestră a Regatului Unit cu Uniunea Europeană după ieșirea acestuia din blocul comunitar.
Concluziile primei zile de negocieri pentru Brexit nu au fost primite bine de jurnaliştii britanici, care îşi acuză politicienii că au capitulat în faţa cererilor de la Bruxelles încă din prima zi. Potrivit presei din Regatul Unit, Londra a acceptat fără să obiecţii calendarul UE.
De cealaltă parte, liderii europeni sunt mulţumiţi că toate cele 27 de state membre au hotărât să acţioneze unitar.
„Vreau să obţinem un acord bun. E ceva ce ar trebui să fie în interesul ambelor tabere. Noi, cei 27, ne vom formula interesele clar şi, să sperăm, împreună”, a spus Angela Merkel, cancelarul german.
„Mi se pare extraordinar că toate cele 27 de state membre nu numai că au hotărât să acţioneze în comun, ci că totul arată că vor şi face acest lucru”, a spus Klaus Iohannis, preşedintele României.