Atentate la Bruxelles. Primele date ale anchetei: terorismul, o afacere de familie

Data publicării:
Soldati belgieni pe strazile din Bruxelles GettyImages-516963774-1

©FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 23:00  Gruparea teroristă Stat Islamic a antrenat cel puţin 400 de luptători pentru a ataca ţinte din Europa. Avertismentul vine de la oficiali din domeniul securităţii. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 21:00 Belgia este acuzată că a ignorat avertismentele externe potrivit cărora urma să fie atacat un aeroport.

ACTUALIZARE 20:00 Alerta teroristă se menţine la cel mai înalt nivel. De mai mult de 24 de ore, în Belgia e vânătoare de teroriști. Trei kamikaze sunt responsabili pentru atentatele de la Bruxelles. Doi dintre ei erau fraţi, născuţi şi crescuţi chiar în capitala Belgiei, iar cel de-al treilea ar fi fost și el identificat. Presa belgiană susține că e vorba despre așa-numitul „artificier” al grupării, Najim Laachraoui. A murit în atentatul de la aeroport.

O fotografie cu cei trei suspecţi a fost difuzată. Bărbatul din mijloc, unul dintre cei doi kamikaze, a fost identificat pe baza amprentelor. Este vorba despre Ibrahim el-Bakraoui. Al doilea kamikaze, cel din stânga fotografiei, nu a fost identificat. Al treilea suspect, îmbrăcat într-o haină de culoare deschisă şi având o pălărie pe cap, este în continuare căutat. El a lăsat un bagaj, apoi a fugit înainte de producerea exploziilor. Valiza conţinea cea mai mare cantitate de explozibil. Imediat după sosirea geniştilor, valiza a explodat. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Anchetatorii au confirmat că explozia de la metrou a fost provocată tot de un atacator sinucigaş.

Explozia (de la metrou n.r.) s-a produs în cel de-al doilea vagon, în momentul în care acesta era încă în dreptul staţiei. Atacatorul sinucigaş a fost identificat pe baza amprentelor. Este vorba despre Khalid el-Bakraoui, fratele lui Ibrahim”, a anunțat Frederic Van Leeuw, procurorul federal.

În urma unei percheziţii într-o suburbie a capitalei Bruxelles, anchetatorii au descoperit un mesaj scris de unul dintre teroriştii de la aeroport. Acesta se temea că va fi prins şi nu voia să ajungă la închisoare. Din mărturia sa reiese că atentatele erau plănuite de mai multă vreme, dar nimic care să indice vreo legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic, care a revendicat crimele comise în Belgia.

Într-un coş de gunoi, de pe aceeaşi stradă anchetatorii au găsit un laptop cu testamentul lui Ibrahim el-Bakraoui în care acesta spunea şi citez: Sunt în grabă, nu ştiu ce să fac. Sunt dat în urmărire generală şi nu mă mai simt nicăieri în siguranţă”, a declarat procurorul federal.

Rețeaua

Chiar dacă nu îl numeşte, presa belgiană scrie că în acest așa-zis testament, Ibrahim el-Bakraoui face referire la Salah Abdeslam şi la recenta lui arestare. De fapt francezul, capturat vineri pentru implicarea în organizarea şi comiterea atentatelor de la Paris din noiembrie, pare să fie elementul central al unei celule teroriste înrădăcinate la Bruxelles.

Najim Laachraoui despre care presa belgiană scrie că ar fi suspectul principal al atentatului de la aeroportul Zaventem şi ar fi intens căutat de autorităţi, este un apropiat al lui Abdeslam. Ei au călătorit împreună la Budapesta în septembrie 2015 şi au trecut de un control de rutină la graniţa dintre Austria şi Ungaria. Tot Laachraoui, spun procurorii belgieni, este suspectat că a realizat bombele folosite în atacurile teroriste din Franţa şi era deja căutat de poliţie.

Fraţii el-Bakraoui l-ar fi ajutat pe Salah Abdeslam să se ascundă în regiunea Bruxellesului şi ar fi închiriat unul dintre apartamentele folosite pentru plănuirea aceloraşi atacuri de la Paris din noiembrie. Ultima piesă a acestui puzzle este Mohamed Abrini, bănuit şi el că a ar fi jucat un rol în organizarea masacrului din toamna trecută şi căutat de poliţia belgiană după prinderea lui Abdeslam.

Potrivit anchetatorilor, gruparea avea la dispoziţie un stoc impresionant de materiale chimice, care puteau fi folosite în realizarea bombelor artizanale.

„În urma unei percheziţii am descoperit 15 kilograme de explozibil, 150 de litri de acetonă, 30 de litri de apă oxigenată, detonatoare, o valiză în care se aflau cuie şi materiale destinate realizării de dispozitive explozive”, a detaliat procurorul federal

Percheziţiile au fost făcute pe baza mărturiei taximetristului care i-a adus pe terorişti la aeroportul Zaventem. El a povestit anchetatorilor că bărbaţii au încercat să ia cu cei cinci valize, dar nu a bănuit că în ele se aflau încărcături explozive. Când au aflat că pot lua doar trei bagaje, nu cinci, pentru că nu aveau loc toate în portbagajul maşinii, teroriştii aproape şi-au pierdut cumpătul. În cele din urmă, bărbaţii au plecat doar cu trei valize.

Terorismul, o afacere de familie

Terorismul pare să fi devenit o sinistră misiune de familie. Aşa cum s-a întâmplat la Charlie Hebdo cu fraţii Kouachi, apoi la Paris, cu fraţii Abdeslam, şi acum, la Bruxelles, primii doi atentatori identificaţi până acum sunt fraţi. Khalid şi Ibrahim el-Bakraoui sunt doi dintre cei trei atacatori sinucigaşi care au acţionat în capitala Belgiei. Elemente din anchetă par să indice în acest moment că bărbaţii aveau o strânsă legătură cu Salah Abdeslam, singurul terorist care a scăpat cu viaţă după atentatele din noiembrie de la Paris.

Fraţii Khalid şi Ibrahim el-Bakraoui sunt singurii cărora parchetul belgian le-a confirmat în mod cert implicarea în atacurile de la Bruxelles. Erau căutaţi de poliţie după percheziţiile de săptămâna trecută din Forest, o suburbie a capitalei belgiene, unde se ascunsese şi Salah Abdeslam.

De la infractori de drept comun, la teroriști

Khalid el-Bakraoui, în vârstă de 27 de ani, avea antecedente pentru infracţiuni de drept comun şi era deja suspect de implicare în plănuirea atentatelor de la Paris. A închiriat, sub un nume fals, două apartamente folosite de atacatorii din Franţa. Acolo ar fi organizat ei operaţiunea teoristă din noiembrie.

Fratele lui Khalid, Ibrahim el-Bakraoui, avea 30 de ani. Avea şi el antecedente penale pentru infracţiuni de drept comun. În 2010, a tras cu o mitralieră Kalaşnikov în poliţişti, în timpul unui jaf. Şi el este bănuit că a fost implicat în plănuirea atentatelor de la Paris.

Najim Laachraoui, un belgian de 24 de ani, este considerat artificierul reţelei create în jurul lui Salah Abdeslam. Najim ar fi fost responsabil de producerea bombelor artizanale.

Presa belgiană a lansat ipoteza că el este teroristul care a reuşit să fugă înaintea exploziilor de la aeroportul Zaventem. Până acum cunoscut sub alt nume, Najim Laachroaui era totuşi căutat de poliţie în legătură cu organizarea atentatelor din noiembrie de la Paris. El a făcut centurile cu explozibili folosite la Stade de France, după cum arată probele de ADN aflate la dosar. Tot el a închiriat o casă la Auvelais şi un apartament la Schaerbeek, unde s-au pregătit explozibilii pentru atacurile de la Paris şi unde s-a ascuns Salah Abdeslam, când s-a întors la Bruxelles, a doua zi după masacrul din Franţa. Laachraoui fi fost şi în Siria, în 2013.


ACTUALIZARE 16.04. Toate stațiile de metrou din Bruxelles vor fi închise începând cu ora locală 19.00 (20.00, ora României), din motive de securitate.


ACTUALIZARE 14.15. Potrivit procurorului federal al Belgiei, Frederic Van Leeum, Brahim El Bakraoui s-a aruncat în aer pe aeroportul din Bruxelles, iar fratele său a comis atentatul de la metrou. Cea de-a doua persoană care s-a detonat pe Zaventem nu a fost încă identificată. Un alt terorist, cel care ar fi fabricat bombele, este neidentificat și în libertate. 

ACTUALIZARE 14.16. Mâine va fi zi de doliu național în România, în memoria victimelor atentatului de la Bruxelles, a anunțat astăzi Guvernul de la București.


 ACTUALIZARE 14:10. Amicalul dintre Belgia și Portugalia, care trebuia să se dispute marți, 29 martie, la Bruxelles, a fost anulat. Federația portugheză s-a oferit să găzduiască partida la Lisabona, însă oficialii de la Bruxelles au refuzat.

ACTUALIZARE 13.19. Confuzie în legătură cu cel de-al treilea suspect. Presa belgiană transmite că, de fapt, bărbatul capturat în cursul zilei într-un cartier din Bruxelles nu este teroristul Najim Laachroui și că a fost vorba despre o eroare de identificare.

ACTUALIZARE 13.14. Aeroportul din Bruxelles rămâne închis și mâine.


ACTUALIZARE. 11.57. Najim Laarchraoui, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat la Anderlecht, o suburbie a Bruxelles-ului.


ACTUALIZARE 9.55: Teroristul care a scăpat de pe aeroport este Najim Laarchraoui. Bărbatul în vârstă de 25 de ani a fost implicat şi în atentatele de la Paris.

ACTUALIZARE 9.11. Potrivit presei belgiene, cei doi atacatori care s-au aruncat în aer pe aeroportul Zaventem sunt frații Khalid și Brahim El Bakraoui, ambii cetățeni belgieni. Ei se aflau în vizorul poliției dar nu pentru activități teroriste, ci pentru tâlhării.

Publicația „La Derniere Heure” a scris că ar exista legături între cei doi frați și o celulă teroristă vizată de anchetatorii care se ocupă de dosarul lui Salah Abdeslam, capturat săptămâna trecută la Bruxelles.  

ACTUALIZARE 8.45. În capitala Belgiei, oamenii încearcă, în această dimineață, să își reia activitățile de zi cu zi: se îndreaptă spre locurile de muncă din oraș, copiii merg spre școli, care rămân deschise, transmite Sebastian Perju, trimisul special al Digi24 la Bruxelles. Muzeele și aeroportul internațional sunt, însă, în continuare închise.

Transportul feroviar și cel public s-au reluat. Și circulă și pe magistralele din Bruxelles, cu excepția zonelor afectate de exploziile de ieri.

În paralel, autoritățile au programat o nouă reuniune a celulei de criză și ar putea anunța noi măsuri de securitate.


Bruxelles-ul este în stare de alertă maximă după atentatele de ieri. Străzile au fost patrulate toată noaptea de soldaţi şi poliţişti înarmaţi. În jur de 1.000 de militari participă la operaţiunile de securitate, iar efectivele celor din capitală au fost suplimentate încă de ieri cu mai bine de 200. 

Percheziţii şi raiduri ale forţelor speciale s-au desfăşurat până târziu în noapte în mai multe cartiere ale Bruxellesului. S-au găsit noi explozibili şi un steag al organizaţiei teroriste Stat Islamic, care a şi revendicat atacurile. La locul atentatelor, legiştii au lucrat fără oprire încă de ieri dimineaţă, iar o delegaţie a FBI şi poliţiei din New York va sosi la Bruxelles să ajute în anchetă.

După apariţia primelor fotografii ale suspecţilor, poliţiştii belgieni au primit o informaţie extrem de importantă. Taximetristul care i-a dus la aeroport pe cei trei i-a recunoscut, a contactat poliţia şi a dezvăluit de la ce adresă i-a luat pe suspecţi. Era vorba de o locuinţă închiriată foarte recent în cartierul Schaerbeek. Zona a fost imediat împânzită de maşini de poliţie, de pompieri, vehicule blindate şi elicoptere care survolează fără oprire. La adresa semnalată, poliţiştii au făcut descoperiri importante: un steag ISIS, o bombă cu cuie şi substanţe chimice.

Mai multe persoane, unele evacuate cu scări mobile, au fost luate şi duse la audieri. Zona a fost închisă şi sute de oameni care locuiau în clădirile din jur au fost duşi într-un centru al Crucii Roşii. Abia după miezul nopţii, când percheziţiile s-au încheiat, oamenii au primit permisiunea de a merge la casele lor.

Desfăşurări de forţe asemănătoare au avut loc şi la Maalbeek, dar şi în "alte locuri din Belgia", a anunţat Parchetul federal.

În paralel, continuă ancheta la locul atentatelor, unde legiştii încă lucrau aseară. Drumurile de acces către aeroportul Zaventem sunt închise, ca şi străzile din jurul staţiei de metrou Maalbeek. Toate transporturile publice au fost suspendate imediat după atentate, dar spre seară situaţia începea să revină la normal.

„E greu să te urci în tren, dar trebuie să-ţi faci curaj. Dacă nu îţi vezi de viaţă ca de obicei, teroriştii câştigă şi nu-i putem lăsa”, spune un locuitor din capitala belgiană.

Aeroportul Zaventem rămâne închis şi azi, ca şi muzeele. Imediat după atentate, forţele de securitate au găsit explozibili la un alt nivel al aeroportului, în apropierea gării. Noi explozibili au fost găsiţi şi spre seară, tot în incinta aeroportului.

În schimb, școlile, instituţiile administrative şi centrele comerciale vor fi deschise.

Citiți și:

Patru români răniţi în atentate. Teroriștii ISIS aveau bombele în valize. De ce Bruxelles?
Filmul atentatelor
Emil Hurezeanu: Duminică am trecut exact pe la poarta la care a explodat și nu m-a controlat nimeni
Reacția lui Klaus Iohannis după exploziile de la Bruxelles           
C.T.Popescu: Așa ceva se poate întâmpla și pe Aeroportul Otopeni  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...