Primele explozii au avut loc la Aeroportul din Zaventem, principala poartă aeriană din Bruxelles. Mai precis, înainte de controlul de securitate, în zona ghişeelor de check-in situate la etajul al treilea al terminalului B, dedicat zborurilor spre destinaţii din afara Spaţiului Schengen.
„Am simţit suflul exploziei. Pur şi simplu. Şi după-aceea am inceput să fug cu toată lumea, să găsim un adăpost. Ne-am adăpostit într-o toaletă, după aia am mers câţiva paşi pe lângă zid spre un restaurant,” povestește Mihai Delea, jurnalist, martor.
De la acest terminal urma să decoleze, la mai puţin de două ore şi jumătate după explozii, cursa Tarom spre Bucureşti-Otopeni. Aeroportul, tranzitat anul trecut de 23 de milioane de pasageri, este situat în Nord-Estul capitalei belgiene, la 12 kilometri de centru.
„S-a auzit o bubuitură foarte tare pentru că a venit așa un vânt foarte puternic şi cald. Imediat după aceea a mai fost o altă bombă în altă zonă şi au inceput oamenii să alerge în toate direcţiile,” povestește Luana Rednic, fiica lui Mircea Rednic, martor.
A treia deflagraţie s-a produs în staţia de metrou Maelbeek, din aşa-numitul cartier european din Bruxelles.
Staţia inaugurată în 1969 se află pe Rue de la Loi, la 400 de metri de sediul principal al Comisiei Europene, organul executiv al Uniunii Europene şi la circa 700 de metri de clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Parlamentul European, camera legislativă a Uniunii Europene.
Zona în care lucrează zeci de mii de angajaţi ai instituţiilor europene cu sedii sau reprezentanţe în capitala Belgiei a fost împânzită de forţe de securitate.
„Schuman şi Maelbeek, dacă vreţi, încadrează sediul Consiliului Uniunii Europene şi al Comisiei, care sunt peste drum. Vezi tot timpul militari. Din noiembrie începând până acum, mai ales pe lângă instituţii europene, sunt câte 2-3 care merg, patrulează, dar se pare că nu este suficient,” spune Claudiu Berbece, român stabilit in Bruxelles.