Emil Hurezeanu a arătat că în această chestiune nu este pe aceeași lungime de undă cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Editorialistul de la Gândul subliniase, la Digi24, că o parte din vina atacului terorist de miercuri, care a îngrozit o lume întreagă, o poartă înșiși jurnaliștii de la „Charlie Hebdo”, pentru că și-au îngăduit o libertate de expresie prea mare și nu au ținut seama de sensibilitățile unui anumit public, într-o țară cu cinci milioane de musulmani.
„Mă despart categoric de opiniile prietenului meu Cristian Tudor Popescu, care vede și-n excesele unei anumite prese kitsch sau tabloidale motive de retorsiune sau de reacție - explică și așa posibilitatea unor reacții excesive. Nu! Cine măsoară indicativul, indicele de kitsch și tabloidal? Cine este arbitrul?”, se întreabă Emil Hurezeanu.
Citiți și:
„E vorba de libertatea de expresie. Sigur, are principii, are valori, are nuanțe, suntem liberi în interiorul libertății de expresie de a împărtăși sau nu una din nuanțele libertății de expresie. Nici mie nu-mi plac caricaturile care îngroașă trăsăturile fizice ale mahomedanilor sau ale rabinilor sau ale politicienilor de-un fel sau altul. Dar asta este lumea liberă. Aici nu este vorba de pedepsirea unor caricaturiști, a unor desenatori, eventual mai mult excesivi decât nostimi. Aici este vorba în mod evident de actul criminal, reprobabil, laș, terorist, împotriva unor oameni care în interiorul unei societăți deschise exercită una din valorile fundamentale, pivotale, ale democrației: dreptul la expresie”, a argumentat Emil Hurezeanu.
„Când cineva vine și-mi hașurează dreptul la expresie, îmi delimitează partea superioară de partea medie și de partea inferioară, gregară, ridicolă a dreptului de expresie, nu pot fi de acord cu asta”, a arătat jurnalistul. „În interiorul libertății de expresie sunt de acord și cu această opinie, după cum nu mă pot împiedica să mi-o exprim pe a mea”, a punctat Emil Hurezeanu.
Ce riscă România
Problema îi privește din plin și pe români, pentru că noi suntem o țară care, prin forța împrejurărilor, nu am reușit să depășim acest proces de accelerată dezurbanizare, suburbanizare, consideră Emil Hurezeanu.
„Noi avem încă șansa unei naturi mai protective pentru că n-am intrat încă în globalizare, n-am atins fructele bune ale globalizării. De-asta stau deoparte de noi și pericolele globalizării, veninul și otrava ei, deși între timp avem și noi parte de destule efecte secundare nocive. Dar poziția noastră, faptul că nu suntem o miză, că n-am intervenit, că etc. Dar, bun, suntem o țară euroatlantică în plin proces de negativizare a geopoliticii. Suntem victima unui alt conflict: conflictul Est-Vest. Am redevenit țară periferică. Am crezut că facem parte din lumea occidentală. Nu! Suntem iarăși o țară estică, deși facem parte din lumea euroatlantică. Suntem o țară cu probleme legate iarăși de Rusia, de Marea Neagră....Problemele sunt și în ceea ce privește Orientul Apropiat, numai că avem o tendință de a le pune cumva în surdină, pentru că suntem agățați încă de stereotipurile, prejudecățile noastre legate de pericolul rusesc”, a explicat Emil Hurezeanu. „Dar o țară cu un parteneriat strategic american, un aliat explicit al Statelor Unite în această zonă poate fi oricând o provocare și pentru teoriști. S-a văzut și în Bulgaria acum câteva luni. Suntem în aceeași situație și noi”, avertizează analistul.
Urmăriți în materialul video de mai sus discuția integrală dintre Emil Hurezeanu și Cosmin Prelipceanu, în emisiunea „Jurnalul de Seară”, pe tema a ceea ce se consideră a fi „un 11 septembrie al francezilor” - atacul de la revista satirică „Charlie Hebdo”.