AKS-74 este una dintre cele mai des întâlnite arme de luptă în ţările balcanice şi Orientul Mijlociu. Este arma folosită şi în atacurile de la Charlie Hebdo. AKS-74 este practic o adaptare a puștii de asalt de tip AKM.
„Are precizie la 400 de metri foarte bună. Trage serii scurte şi serii lungi. Este bună pentru confruntarea în câmp deschis şi în oraş”, explică Valeriu Pricină, analist militar.
După 1989, Kalaşnikov S-74 s-a mai fabricat doar în Bulgaria şi România. Fabrica de arme de la Cugir a cumpărat licenţa de fabricaţie.
Presa internaţională notează că armele folosite la Paris ar fi putut fi fabricate în România, iar mai apoi exportate spre ţările balcanice sau cele din Orient.
Un traseu greu de stabilit, chiar dacă numărul de înregistrare al armelor folosite ar corespunde fabricanţilor români. Înainte de 1989, România a exportat arme de tip Kalaşnikov, fabricate sub licenţă, în ţări sau regimuri revoluționare din Africa, Asia sau America Latină.
„Şi acum poţi da prin contract o cantitate de armament, regimul se prăbuseşte iar armele pot intra pe mâinile oricui”, spune Valeriu Pricină.
Numărul armelor exportate de România s-a pierdut în timp, iar multe dintre ele pot fi folosite acum în atentate.
De altfel, atacurile din Paris au fost realizate cu arme cumpărate de pe piaţa neagră. Complicele fraţilor Kouachi se lăuda chiar într-un film postat pe internet cu modul în care a achiziţionat întregul arsenal folosit în atentatele din Franţa.
Susținerea teroriștilor a fost recunoscută de filiala Al-Qaeda din Yemen.
25.000 de euro ar fi costat achiziţia armelor folosite în atentatele din Paris. Piaţa neagră a furnizat teroriştilor arme automate de asalt Kalașnikov, lansatoare de rachete și grenade dar şi cuţite şi gaz lacrimogen.