În jurul oraşului Mariupol se fac tranşee, în aşteptarea unui asalt din est. Oamenii care le sapă nu sunt soldaţi, însă. Sunt locuitori din zonă, care până acum un an erau fermieri sau lucrători în fabrici.
„Dacă rebelii vor ataca Mariupol, aceasta este zona din care va veni atacul. Ni s-a spus că se duc lupte într-un sat, la doi kilometri de aici. Chiar şi aceste tranşee săpate recent au fost vizate de tiruri”, relatează Rupert Wingfield-Hayes, corespondent BBC.
Echipamentele militare din Mariupol sunt destul de vechi, arme Kalaşnikov şi blindate fabricate pe timpul sovieticilor.
„Ei au tehnică rusească, tancuri mult mai bune decât ale noastre. Avem nevoie de puşti cu lunetă şi blindate”, spune Sobol, comandant al armatei Ucrainei.
Între timp, şeful diplomaţiei americane a anunţat că Statele Unite nu vor ezita să impună noi sancţiuni, dacă acordul de la Minsk va fi încălcat în continuare.
„Debalţeve a fost locul unei lupte continue. Asta a fost o încălcare. De atunci, au mai fost multe încălcări ale acordului de la Minsk. Potrivit analizei de acum, ne îndepărtăm de o implementare”, a declarat John Kerry, secretarul de stat american.
Rusia consideră că occidentalii au altă strategie.
„În spatele acestor ameninţări este lipsa dorinţei acestor actori, a statelor respective, a organizaţiilor, Statelor Unite, Uniunii Europene de a îndeplini ceea ce prevăd angajamentele de la Minsk”, a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.
Peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în războiul din Estul Ucrainei, început în aprilie 2014.