Armata ucraineană anunță că a distrus o parte dintre vehiculele militare ruseşti care au pătruns aseară în estul ţării
ACTUALIZARE 21.30: Președintele Traian Băsescu a purtat o discuție telefonică cu Joe Biden, vicepreședintele Statelor Unite. Cei doi lideri au constat cu „preocupare” că orice intervenţie rusă în Ucraina ar fi o încălcare a reglementărilor internaţionale, conform unui comunicat al Casei Albe.
ACTUALIZARE 21.10: Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile privind trimiterea unui convoi militar rus în Ucraina, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Niciun convoi militar rus nu a traversat frontiera dintre Rusia şi Ucraina. Forţele ucrainene distrug fantome”, a declarat generalul Igor Konacenkov, un oficial din Ministerul rus al Apărării.
ACTUALIZARE 20.30: Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la București, a declarat pentru Digi24 că Rusia a violat teritoriul țării sale și că „toate trupele străine care pătrund în mod ilegal pe teritoriul Ucrainei vor fi distruse sau le va fi impus să părăsească teritoriul Ucrainei”.
ACTUALIZARE 19.10: Titus Corlățean, a declarat după reuniunea miniștrilor de Externe de la Bruxelles, că „acțiunile Moscovei continuă să alimenteze starea de criză și de instabilitate” din estul Ucrainei și că „nu există până la acest moment un angajament real de dezescaladare” a tensiunii din această zonă.
Ministrul român de Externe a precizat că „asistăm în continuare la livrări de armanent rusesc separatiștilor”, și, prin urmare, „nu există motive de a renunța la politica de sancțiuni” adoptate împotriva Rusiei.
ACTUALIZARE 19.00. Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Londra „pentru a clarifica informaţiile privind incursiunea militară rusă în Ucraina”, anunţă diplomaţia britanică, citată de AFP.
ACTUALIZARE 18.51. „Orice fel de acțiuni militare unilaterale venite din partea Federației Ruse în Ucraina, sub orice pretext, inclusiv cel al ajutorului umanitar, vor fi considerate de Uniunea Europeană o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, se arată în concluziile reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.
ACTUALIZARE 18.31. Ministerul de Externe de la Moscova susține că forțele armate ucrainene ar plănui atacarea convoiului umanitar. Traseul pe care se deplasează acesta urmează să fie minat, adaugă surse citată, potrivit rt.com.
ACTUALIZARE 18.00: Armata ucraineană susține că a distrus o parte dintre vehiculele militare ruseşti care au pătruns aseară în estul ţării, a anunţat purtătorul de cuvânt al forţelor armate. Informaţia apare la doar câteva ore după ce Kievul, dar şi NATO au confirmat „incursiunea” vehiculelor rusești. Oficialul de la Bruxelles a evitat expresia „invazie”.
„Trupele ucrainene au localizat şi au atacat vehiculele militare intrate în cursul nopţii printr-o zonă a frontierei aflată sub controlul insurgenţilor. Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizaţi de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei”, a declarat Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Mediafax.
Preşedinţia Ucrainei a confirmat că o mare parte a vehiculelor militare ruse au fost distruse de armata ucraineană.
„O mare parte a convoiului a fost distrusă de artileria ucraineană”, a comunicat Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP.
Preşedintele Petro Poroşenko a discutat prin telefon despre situaţie cu premierul Marii Britanii, David Cameron.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Christian Mititelu, analist politică externă, a spus că, dacă se confirmă, acest lucru „poate furniza un pretext Rusiei pentru a invada Ucraina”.
„Cred că strategia pe termen lung este aceeași, de a menține un focar pe termen lung în Ucraina, spre a împiedica libertatea de acțiune a acestui guvern, spre a preintâmpina o integrare mai bună în tabăra occidentală. Rusia speră ca în acest fel să țina ostatic guvernul de la Kiev”, a subliniat el.
Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen România, a declarat că, dacă aceste informații se confirmă, „înseamnă ca președintele Putin alege cea mai proastă variantă, intrarea într-o fază care înseamnă invazie într-un stat militar”.
„Cred că este vorba de o strategie cu două faţete, convoi umanitar cu multă publicitate, cu tot ceea ce înseamnă arsenal de comunicare și pe partea cealaltă o pregătire militară, dacă este și o cofirmare din partea NATO”, a sublinat el.
ACTUALIZARE 17.07. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat că Ucraina, Rusia și Crucea Roșie au ajuns la un acord privind convoiului umanitar rusesc. „Misiunea umanitară din Rusia va merge înainte”, a spus acesta.
ACTUALIZARE 16.42. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, vineri, că „o incursiune rusească” a avut loc, noaptea trecută, în Ucraina, dar a evitat să o caracterizeze drept „invazie”, ceea ce înseamnă că, probabil, rușii s-au retras între timp. „Este o demonstrație clară a implicării neîntrerupte a Rusiei în destabilizarea Ucrainei”, a mai spus Anders Fogh Rasmussen.
ACTUALIZARE 16.35. „Un convoi militar rus a trecut frontiera pe la postul de trecere Izvarin”, a declarat pentru AFP Oleksîi Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al operaţiunii militare ucrainene din est. „Nu dispunem de informaţii privind numărul de vehicule din acest convoi”, a adăugat el.
Potrivit jurnaliştilor de la publicațiile britanice The Guardian şi Daily Telegraph, aflaţi în zonă, 23 de vehicule blindate pentru transport de trupe, camioane de combustibil şi alte vehicule logistice cu numere de înmatriculare militare ruseşti au traversat frontiera joi seara, cu puţin înainte de ora 22.00 (21.00, ora României). Această mişcare a fost observată de la postul de frontieră rus Doneţk, de lângă postul de frontieră ucrainean Izvarin.
„Ne îngrijorează foarte mult situaţia din Ucraina pentru că, pe de o parte, vorbim foarte mult despre acest aşa-zis convoi umanitar, dar în același timp, vedem că escaladările continuă şi avem date conform cărora, pe parcursul nopţii, 70 de piese de echipament militar au trecut graniţa”, a spus ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
Declarația a fost făcută la sosirea la Bruxelles, unde are loc o reuniune a miniștrilor de Externe din UE.
Informația că vehicule militare blindate ruse au trecut granița cu Ucraina joi seară a fost transmisă inițial de jurnaliști occidentali, dar nu fusese confirmată de niciun oficial.
Zeci de vehicule militare ruse au fost masate vineri în apropiere de granița cu Ucraina, în condițiile în care grăniceri ucraineni au trecut granița în partea cealaltă, în Rusia, pentru a inspecta un convoi cu ajutoare rusești destinate estului separatist al Ucrainei.
Kievul se teme că ajutorul umanitar rusesc ar putea folosi drept „un cal troian”, o acoperire pentru o intervenție militară rusă în Ucraina și a insistat ca forțele guvernamentale să controleze convoiul înainte ca acesta să trească frontiera.
Moscova a infirmat aceste suspiciuni și a permis grănicerilor ucraineni să treacă frontiera și să inspecteze convoiul de camioane care se află în dreptul localității ucrainene Izvarine, controlată de separatiști. Nu este clar cât vor dura aceste inspecții.
Joi, convoiul de circa 280 de camioane s-a oprit în câmp la circa 20 de kilometri de graniță.
În afară de aceste campioane, un reporter Reuters a văzut zeci de transportoare blindate care s-au pus în mișcare nu departe de convoi. Un alt reporter Reuters a văzut peste 20 de transportoare, joi, noaptea, în apropiere de granița cu Ucraina. Un jurnalist de la The Guardian susține că a văzut câteva transportoare blindate trecând deja granița cu Ucraina în cursul nopții.
Solicitat să comenteze aceste informații, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a spus că astfel de incursiuni pe teritoriul ucrainean au loc practic zilnic, având drept scop provocarea părții ucrainene. „N-a făcut excepție noaptea trecută. Au trecut niște vehicule blindate. Verificăm cantitatea și numărul oamenilor care au traversat granița”, a declarat Oleksii Dmitrașkivski.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- lituania
- vehicule militare
- convoi militar
- convoi umanitar
- linas linkevicius
- vehicule militare rusesti
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News