Între timp, ofensiva armatei ucrainene în est continuă. Confruntări au avut loc la Lugansk, la Mariupol şi la Kramatorsk, unde localnicii vorbesc de cel puţin zece morţi.
Surse din serviciul ucrainean de securitate spun că armata rusă staţionată în Crimeea pregăteşte noi acţiuni de subminare a Ucrainei. Zeci de avioane de vânătoare, dar şi bombardiere ar fi fost redistribuite pe teritoriul Peninsulei.
La Mariupol, sute de militanţi proruşi au incendiat sediul unei bănci care aparţine unui susţinător al Kievului.
Moartea protestatarilor proruşi din Odessa a scos în stradă mii de oameni la Doneţk. Înfuriaţi, aceştia au intrat cu forţa în câteva clădiri oficiale pe care le-au ocupat. Au spart geamurile, au rupt mobilierul şi au dat jos steagul Ucrainei.
Liderii militanţilor proruşi le-au cerut localnicilor să-i sprijine în lupta împotriva puterii de la Kiev. Aceştia au cerut organizarea unui referendum.
„Era imposibil de închipuit că aşa ceva ar fi putut să se întâmple aici, în Ucraina noastră. Nu vom ierta niciodată clica de la Kiev pentru că a îngăduit să se întâmple aşa ceva”, spune un prorus.
În urma celor întâmplate la Odessa, premierul Arseni Ianţeniuk l-a demis pe şeful poliţiei locale şi a ordonat o anchetă. El a declarat că Rusia este în spatele celor întâmplate. „Ceea ce s-a întâmplat la Odessa face parte din planul Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina. Intenţia Rusiei este distrugerea şi divizarea ţării”, a acuzat Iațeniuk.
Între timp, apar noi imagini care ar sugera că militanţii pro-Kiev au folosit pistoale împotriva activiştilor proruşi baricadaţi în clădirea Casei Sindicatelor din Odessa, unde au murit aproape 40 de oameni.
Iar armata ucraineană continuă ofensiva în estul rusofon. În Lugansk, miliţiile proruse au ocupat poziţii strategice şi spun că nu vor renunţa la luptă. Pe de altă parte, armata ucraineană a obţinut controlul aproape complet asupra oraşului Kramatorsk.