„Forțele armate sunt de asemenea un obiectiv al celor care încearcă să ne facă rău”, a indicat Ursula von der Leyen la prezentarea proiectului.
Deși desemnată ca fiind o unitate de apărare cibernetică, ea va putea să execute și operațiuni de culegere de informații ale forțelor străine, dar numai cu acordul parlamentului, a mai menționat ministrul german al apărării.
În prezent, armata germană dispune oficial doar de o mică unitate de acest tip, alcătuită din aproximativ 60 de militari și amplasată în apropierea orașului Bonn. Dar în condițiile în care sistemele informatice ale instituțiilor statului german înregistrează circa 6.500 de atacuri cibernetice pe zi, se impun noi măsuri de protecție informatică.
Un obiectiv al noii unități va fi și coordonarea și „concentrarea” tuturor actorilor implicați în prezent în acțiunile de apărare cibernetică, astfel că ea va deveni un corp al forțelor armate, cum este de exemplu corpul forțelor aeriene sau cel al trupelor terestre, la comanda ei urmând să fie un general. Unitatea va deveni operațională de la 1 aprilie 2017.
Pentru pregătirea celor care vor activa în această „armată cibernetică”, începând din anul 2018 va funcționa o nouă specializare în cadrul Academiei Militare de la Munchen, unde se va crea de asemenea un cluster de apărare cibernetică la care vor participa și societăți din sectorul privat.
Va fi demarată și o campanie de recrutare a specialiștilor ce vor forma corpul viitoarei unități, bugetul alocat formării acestui corp profesional fiind de 3,6 miliarde de euro.