Apel comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019, semnat de 21 de şefi de stat din UE

Data actualizării: Data publicării:
steag-ue-alegeri-europarlamentare-shutterstock_1280352220
Alegerile europarlamentare din 2019 au loc în România pe 26 mai. Foto: Shutterstock

Cu ocazia Zilei Europei, marcată la 9 mai, 21 de şefi de stat din Uniunea Europeană au semnat Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019. Liderii europeni se întâlnesc, pe de altă parte, joi, la Sibiu, într-un summit informal menit să traseze viitorul Europei după Brexit.

steag-ue-alegeri-europarlamentare-shutterstock_1280352220
Alegerile europarlamentare din 2019 au loc în România pe 26 mai. Foto: Shutterstock

„Nu putem şi nu ar trebui să considerăm că pacea şi libertatea, prosperitatea şi bunăstarea sunt garantate”, avertizează liderii europeni în acest apel. „Este necesar să ne implicăm cu toţii în mod activ în promovarea ideii măreţe a unei Europe paşnice şi integrate”, mai spun ei.

„Alegerile din 2019 au o importanţă deosebită: dumneavoastră, cetăţenii europeni, sunteţi cei care decideţi calea pe care Uniunea Europeană o va urma. De aceea, noi, şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, îi chemăm pe toţi cetăţenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul lunii mai 2019”, spun cei 21 de lideri europeni.

Cei a căror semnătură lipsește de pe acest apel sunt reprezentanții Belgiei, Danemarcei, Luxemburgului, Olandei, Spaniei, Suediei și Marii Britanii. Președintele Klaus Iohannis a precizat, însă, joi, în declarații făcute presei, că apelul a fost semnat la nivel de președinți ai statelor din UE. Or, statele mai sus enumerate sunt moharhii.

Alegerile europalamentare 2018 se vor organiza în toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene, inclusiv în Marea Britanie, chiar dacă Londra se pregătește de Brexit în octombrie.

Textul apelului, subintitulat „Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată”, a fost transmis, joi dimineața, de Administraţia Prezidenţială:

„Integrarea europeană a contribuit la îndeplinirea unei speranţe de pace vechi de secole în Europa, după ce naţionalismul feroce şi alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a două războaie mondiale. Până în ziua de azi, nu putem şi nu ar trebui să considerăm că pacea şi libertatea, prosperitatea şi bunăstarea sunt garantate. Este necesar să ne implicăm cu toţii în mod activ în promovarea ideii măreţe a unei Europe paşnice şi integrate.

Alegerile din 2019 au o importanţă deosebită: dumneavoastră, cetăţenii europeni, sunteţi cei care decideţi calea pe care Uniunea Europeană o va urma. De aceea, noi, şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, îi chemăm pe toţi cetăţenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul lunii mai 2019.

Popoarele Europei s-au unit din propria lor voinţă liber exprimată în Uniunea Europeană, proiect care se întemeiază pe principiile libertăţii, egalităţii, solidarităţii, democraţiei, justiţiei şi loialităţii manifestate în interiorul Uniunii şi între membrii săi. O Uniune fără precedent în istoria Europei. În Uniunea noastră, membrii aleşi ai Parlamentului European, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, adică guvernele tuturor statelor membre, decid ce reguli ar trebui să se aplice în Europa şi cum ar trebui să fie cheltuit bugetul Europei.

Suntem cu toţii europeni

Pentru mulţi cetăţeni din Europa, în special din tânăra generaţie, cetăţenia europeană a devenit a doua lor natură. Nu este o contradicţie pentru ei să-şi iubească satul, oraşul, regiunea sau naţiunea şi să fie devotaţi proiectului european.

Europa noastră este capabilă să facă faţă provocărilor împreună

În aceste luni, mai mult decât oricând în trecut, Uniunea Europeană se confruntă cu provocări profunde. Pentru prima dată de la începutul integrării europene, oamenii vorbesc despre reversul uneia sau mai multor etape de integrare, precum libertatea de mişcare sau desfiinţarea instituţiilor comune. Pentru prima dată, un stat membru intenţionează să părăsească Uniunea. În acelaşi timp, alţii cer mai multă integrare în Uniunea Europeană sau în Zona Euro, sau o Europă cu mai multe viteze.

Viziunile asupra acestor chestiuni diferă în rândul cetăţenilor şi al guvernelor statelor membre, precum şi între noi, şefii de stat. Cu toate acestea, cu toţii suntem de acord că integrarea europeană şi unitatea sunt esenţiale şi că dorim ca Europa să continue ca o Uniune. Numai o comunitate puternică va fi capabilă să facă faţă provocărilor globale curente. Efectele schimbărilor climatice, terorismul, globalizarea economică şi migraţia nu se opresc la graniţele naţionale. Doar lucrând împreună ca parteneri egali la nivel instituţional vom reuşi să facem faţă cu succes acestor provocări şi să continuăm pe drumul spre coeziunea economică şi socială şi spre dezvoltare.

Vrem o Europă puternică şi integrată

Avem nevoie, aşadar, de o Uniune Europeană puternică, o Uniune care are instituţii comune, o Uniune care îşi revizuieşte constant activitatea cu un ochi critic şi care este capabilă să se reformeze, o Uniune a cărui fundament sunt cetăţenii săi şi statele sale membre.

Această Europă are nevoie de o dezbatere politică dinamică cu privire la cea mai bună cale spre viitor, având la bază Declaraţia de la Roma din 25 martie 2017. Europa este capabilă să gestioneze o gamă largă de opinii şi idei. Dar, cu siguranţă, nu trebuie să ne întoarcem la o Europă în care ţările nu mai sunt parteneri egali, ci adversari.

Europa noastră unită are nevoie de un vot puternic al popoarelor. De aceea vă invităm să vă exercitaţi dreptul de vot. Viitorul nostru comun european se află pe buletinul de vot”. 

Rumen Radev

Preşedintele Republicii Bulgaria

Miloš Zeman

Preşedintele Republicii Cehia

Frank-Walter Steinmeier

Preşedintele Republicii Federale Germania

Kersti Kaljulaid

Preşedintele Republicii Estonia

Michael D. Higgins

Preşedintele Irlandei

Prokopios Pavlopoulos

Preşedintele Republicii Elene

Emmanuel Macron

Preşedintele Republicii Franceze

Kolinda Grabar-Kitarović

Preşedintele Republicii Croaţia

Sergio Mattarella

Preşedintele Republicii Italia

Nicos Anastasiades

Preşedintele Republicii Cipru

Raimonds Vējonis

Preşedintele Republicii Letonia

Dalia Grybauskaitė

Preşedintele Republicii Lituania

János Áder

Preşedintele Republicii Ungaria

George Vella

Preşedintele Republicii Malta

Alexander Van der Bellen

Preşedintele Republicii Austria

Andrzej Duda

Preşedintele Republicii Polonia

Marcelo Rebelo de Sousa

Preşedintele Republicii Portugheze

Klaus Iohannis

Preşedintele României

Borut Pahor

Preşedintele Republicii Slovenia

Andrej Kiska

Preşedintele Republicii Slovacia

Sauli Niinistö

Preşedintele Republicii Finlanda

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Fotografie articol RM_main photo
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...