Anul în care UE nu a făcut nimic: alegerile europene și cele din Germania, din 2025, împiedică Bruxellesul să acționeze | Politico

Data publicării:
drapel Uniunea Europeana
FOTO: Getty Images

Uniunea Europeană se va strădui în continuare să ajute Ucraina, permițând altor puteri mondiale să se ocupe de invazia la scară largă a Rusiei, în timp ce în Statele Unite se prefigurează alegeri definitorii pentru viitor, într-un an în care a UE făcut puțin și nu va putea face mai mult, scrie Politico într-o analiză despre lipsa de decizii de la Bruxelles în 2024 și ce se prefigurează în anul următor, când pilonul blocului comunitar, Germania, are alegeri generale.

Europarlamentarele, frână în calea acțiunilor decisive

Mai întâi, instituțiile UE au fost paralizate de alegerile europene. Acum, blocul prevede încă un an de stagnare, în timp ce birocrații UE așteaptă rezultatele alegerilor din Germania din toamna anului 2025. Diplomații și oficialii UE au declarat că sunt îngrijorați că Bruxelles-ul a rămas blocat într-o rutină timp de luni de zile.

La Bruxelles, a existat o lipsă clară de simț al urgenței, a deplâns un diplomat al UE, instituțiile europene fiind în modul de resetare birocratică pentru o mare parte a anului 2024.

Alegerile europene la nivel continental pentru desemnarea celor 720 de membri ai Parlamentului European au consumat Bruxelles-ul pentru prima jumătate a anului 2024. Instituțiile de la Bruxelles s-au oprit în timp ce Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, își făcea campanie pentru un al doilea mandat și aștepta aprobarea Parlamentului. A câștigat și a fost aprobată. Acum, ea așteaptă ca Parlamentul să aprobe echipa sa de 26 de comisari (câte unul din fiecare țară membră, fără a o include pe von der Leyen) pentru a conduce brațul executiv al UE. Echipa sa ar trebui să ajungă în sfârșit la birourile sale la 1 decembrie, doar pentru a fi împiedicată să intre în acțiune de sărbătorile din decembrie.

„Cel puțin am fi putut face să avem o nouă Comisie Europeană în funcție până la alegerile din SUA”, a declarat diplomatul UE care, la fel ca alții citați în articol, a beneficiat de anonimat pentru a vorbi deschis.

În timp ce candidata democrată Kamala Harris a promis să continue sprijinul militar, politic și economic acordat Ucrainei de președintele american Joe Biden, nu este atât de sigur că se va putea spune același lucru dacă Donald Trump va prelua puterea în noiembrie. La recentele evenimente de campanie, Trump a îndemnat Ucraina să încheie un acord cu Rusia pentru a pune capăt invaziei și chiar a amenințat că va opri ajutorul SUA pentru Ucraina dacă va fi reales.

În timp ce UE pregătește un împrumut de aproximativ 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, Kievul continuă să se lupte pentru a găsi forța de muncă și muniția necesare pentru a se apăra. Rețeaua sa electrică devastată, care a fost atacată de mai multe ori de drone și rachete rusești, va trebui să fie reconstruită înainte de iarnă.

Între timp, Kremlinul a anunțat o creștere cu 25 % a cheltuielilor pentru apărare în 2025, atingând un nou record post-sovietic.

Și chiar și atunci când noua Comisie va fi în funcțiune, jocul de așteptare va continua. În loc să o ia de la capăt și să se întoarcă la elaborarea politicilor, una dintre marile puteri ale blocului va fi o piedică.

Întârzierile provocate  de Germania

UE trebuie să își elaboreze propunerea pentru următorul buget pe șapte ani, începând cu 2028, care va afecta totul, de la agricultură la sprijinul acordat Ucrainei. Dar este probabil ca acest lucru să fie amânat până după alegerile din Germania, din toamna anului 2025. Pentru Germania, extinderea bugetului UE sau emiterea de datorii comune sunt chestiuni extrem de sensibile în urma unei decizii a Curții Constituționale care a considerat că utilizarea banilor rămași necheltuiți dintr-un fond Covid în alte scopuri nu era legală.

Prin urmare, Germania, un punct de sprijin economic în cadrul UE, este paralizată din punct de vedere politic înainte de alegerile din septembrie 2025, în special atunci când vine vorba de orice decizie privind un buget european mai mare. În timpul campaniei electorale, candidații germani ar fi forțați să respingă propunerea Comisiei, care va pleda probabil pentru un buget european mai mare, au avertizat diplomați europeni de rang înalt. Iar dacă sondajele actuale sunt corecte, Uniunea Creștin-Democrată, mai conservatoare din punct de vedere fiscal (din care face parte von der Leyen), ar putea reveni la putere.

UE are nevoie de unanimitate pentru a-și adopta bugetul și ar fi imposibil să ajungă la un acord fără ca cea mai bogată țară din blocul comunitar să fie de acord.

„Toată lumea este în modul de așteptare și, exact când credeți că putem începe, atenția se va îndrepta spre Berlin”, a declarat un oficial UE, referindu-se la alegerile din Germania.

Unii experți spun că politicile UE au devenit din ce în ce mai politizate în Germania în cadrul alegerilor interne, motiv pentru care politicienii doresc să evite orice decizie înainte de marele vot.

„Cea mai probabilă victimă vor fi negocierile bugetare și orice discuții privind împrumutul comun al UE”, a declarat Nicolai von Ondarza, politolog la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate. „Nu putem lua nicio decizie sau noi taxe sau noi finanțări până la vot” în Germania, a declarat un al doilea diplomat UE.

O amânare ar permite, de asemenea, Comisiei să înțeleagă direcția propunerilor de cheltuieli ale noului guvern german, care vor atinge chestiuni sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi emiterea unei datorii comune - la care Germania se opune de mult timp - pentru a finanța apărarea europeană.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a propus recent, în raportul său pentru von der Leyen, emiterea imediată de datorii comune pentru a finanța reforme rapide, pentru a ține pasul cu Washingtonul și Beijingul, dar a primit un „nein” din partea lui Christian Lindner, ministrul german de finanțe.

Poate ceva să șocheze UE ca să treacă la acțiune?

Chiar și după ce premierul proeuropean al Poloniei, Donald Tusk, va prelua în ianuarie președinția rotativă semestrială a Consiliului UE de la premierul ungar Viktor Orbán, care susține Rusia, diplomații au avertizat că ar putea fi incapabil să schimbe situația dacă Berlinul este în campanie. „Este greu de imaginat cum am putea lua o decizie cu privire la cheltuielile de apărare înainte de alegerile din Germania”, a declarat un diplomat UE de rang înalt.

Diplomații est-europeni se tem că Europa ar ajunge să reacționeze în loc să acționeze. „De data aceasta, să reacționăm ar putea fi prea târziu”, a spus unul dintre ei. Dar această pledoarie este probabil să nu fie auzită de cine trebuie.
Singurul lucru care ar putea să scoată Europa din stupoare este retragerea lui Trump din NATO, a declarat Mujtaba Rahman de la Eurasia Group, o companie de consultanță. „Nu cred că nici măcar un plan de pace în Ucraina impus de Trump ar fi suficient pentru a-i galvaniza pe europeni să caute finanțare comună pentru securitatea și apărarea europeană”, a spus el. „Criza ar trebui să fie existențială”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Suma maximă pe care un român o poate scoate de la bancomat într-o zi. Dacă vrei mai mult, banca te ia la...
Digi FM
Două femei au fost date jos dintr-un avion pe motiv că au refuzat să-și acopere bustul: „Ne-au tratat ca pe...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Personalitatea mai puțin știută a lui Vlad Țepeș: „Vorbea șase limbi, avea maniere alese și le fermeca pe...
Newsweek
Pensie plătită în 2025 pentru pensionarii care au depus dosarul în vară. Explicația Casei de Pensii
Digi FM
Povestea celui mai periculos deținut din „Beciul Domnesc”: „În acea pungă cu portocale am găsit un pistol și...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Jennifer Lopez face dezvaluiri emotionante despre divortul de Ben Affleck in primul interviu acordat dupa...