„Miercurea viitoare, Guvernul, reunit prima dată în Consiliu de Miniştri în acest an, va analiza în mod obiectiv acest subiect”, a declarat vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel, într-un interviu publicat de Bild în ediţia de sâmbătă.
Vineri, Sigmar Gabriel a discutat la telefon cu Angela Merkel. Ei au căzut de acord să reflecteze la eventuale măsuri mai dure împotriva celor care fraudează ajutoarele sociale.
„Cred că nu trebuie să intensificăm artificial această problemă. Dar nu trebuie nici s-o minimalizăm”, a mai spus politicianul.
Conservatorii bavarezi (CSU) - formaţiunea-soră a conservatorilor din cadrul CDU, condus de Merkel - au exploatat aceste îngrijorări reclamând o atitudine mai dură faţă de cei care fraudează, în momentul anulării ultimelor restricţii impuse românilor şi bulgarilor în nouă ţări UE, inclusiv Germania. Sloganul lor este „cel care fraudează trebuie să plece”.
Reacţionând faţă de aceste atacuri recente ale CSU împotriva unor imigranţi „profitori”, Gabriel a declarat că „nu avem nevoie de o discriminare brutală împotriva bulgarilor şi românilor, dar nu trebuie nici să ignorăm problemele anumitor oraşe germane mari cu imigraţia celor săraci”.
„De ceea ce nu avem, într-adevăr, nevoie sunt declaraţii în scop electoral. Nu aşa se rezolvă problemele cu imigraţia”, a subliniat el, potrivit Mediafax.
Două rânduri de alegeri sunt decisive pentru partidul conservator bavarez (CSU) anul acesta, în această regiune din sudul Germaniei, şi anume alegerile municipale din martie şi cele europene din mai.
Începând de miercuri, românii şi bulgarii pot munci în întreaga Uniune Europeană (UE), după şapte ani de la aderarea celor două ţări la UE, în urma anulării ultimelor restricţii impuse de către nouă ţări, şi anume Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda şi Spania.