Încă de la debutul întâlnirii cu oaspetele de peste Ocean, Angela Merkel a ţinut să se delimiteze foarte clar de practicile şi activitatea serviciilor secrete americane, acuzate că supraveghează comunicaţiile din toată lumea.
„Vom discuta despre activitatea NSA şi cooperarea dintre serviciile noastre secrete. Vom vorbi deschis despre aceste lucruri chiar dacă nu împărtăşim aceleaşi opinii. Aşa stau lucrurile în acest moment. Cu siguranţă nu vom soluţiona toate diferendele. Îmi doresc să abordăm şi viitorul cooperării în Afganistan pentru că aici avem un interes comun”, a punctat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Dincolo de tonul glacial al cancelarului german, John Kerry vede partea plină a paharului şi se declară optimist în ceea ce priveşte relaţia dintre cele două ţări.
„Suntem parteneri indiferent de hopurile pe care le întâlnim pe drum. Vom găsi cale de a merge mai departe, vom rezolva orice diferend într-un mod care să respecte parteneriatul”, a spus John Kerry, secretar de stat al SUA.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Germania s-au deteriorat după ce, în octombrie, anul trecut, cotidianul Der Spiegel a publicat informaţii conform cărora, telefonul Angelei Merkel, ar fi fost spionat încă din 2002 de serviciile secrete americane. Mai precis, cu trei ani înainte ca politicianul să ajungă cancelar al Germaniei.
Potrivit documentelor, agenţii americani au efectuat operaţiuni de interceptare şi ascultare din ambasada Statelor Unite la Berlin. Casa Albă a respins acuzaţiile, iar preşedintele american Barack Obama a ţinut în repetate rânduri să o asigure pe Angela Merkel că telefonul ei nu este spionat de serviciile pe care le are în subordine.