Ambasadorul SUA în Ungaria a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a i se transmite un protest în urma unor declaraţii ale lui Joe Biden, care a spus că Viktor Orban caută să impună o dictatură în Ungaria, preşedintele democrat făcând aceste afirmaţii după ce rivalul său republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, s-a întâlnit în Florida cu premierul ungar.
„Nu suntem obligaţi să acceptăm astfel de minciuni din partea nimănui, chiar dacă această persoană este preşedintele Statelor Unite”, a afirmat marţi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, care a anunţat convocarea ambasadorului american, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Viktor Orban a avut săptămâna trecută o întâlnire în Florida cu Donald Trump, faţă de care şi-a manifestat din nou susţinerea în alegerile prezidenţiale în care fostul preşedinte republican se va confrunta cu Biden.
Aceasta din urmă, criticând la o reuniune de campanie decizia lui Trump de a avea o întâlnire cu Orban, a spus despre premierul ungar că urmăreşte să impună o dictatură în Ungaria. „Ştiţi cu cine se vede el astăzi la Mar-a-Lago?”, şi-a întrebat Joe Biden susţinătorii. Cu „Orban al Ungariei, care a declarat pur şi simplu că el nu crede că democraţia funcţionează şi că va căuta (să instaureze) dictatura”, a adăugat Biden. „Văd un viitor în care noi vom apăra democraţia, nu în care o vom slăbi”, a completat el.
Ministrul ungar de externe a catalogat aceste declaraţii ale lui Biden drept „o insultă foarte gravă”. „Acest mod de gândire al preşedintelui şi al administraţiei democrate reprezintă o povară grea asupra relaţiilor noastre bilaterale”, a mai remarcat ministrul Peter Szijjarto, răspunzând unei întrebări.
Revenit din SUA, Orban a declarat duminică seară la postul public ungar M1 că Trump are „planuri suficient de detaliate asupra modalităţii” de a readuce pacea în Ucraina. Trump „are o viziune foarte clară, cu care este dificil să nu fii de acord. El spune aşa: mai întâi, nu va da nici un cent în războiul între Ucraina şi Rusia” dacă revine la Casa Albă, a afirmat Orban. Iar „dacă americanii nu dau bani, europenii nu vor putea finanţa singuri acest război. Şi, în consecinţă, războiul se va încheia”, întrucât „este evident că Ucraina nu se va putea descurca prin mijloacele proprii”, a explicat premierul ungar.
Viktor Orban, care a refuzat să trimită arme Kievului şi a menţinut legături apropiate cu Rusia după ce aceasta a declanşat războiul cu Ucraina, a spus de mai multe ori că numai revenirea lui Trump la Casa Albă poate aduce pacea în Ucraina.
De asemenea, Viktor Orban a fost singurul şef de guvern din UE care şi-a declarat explicit sprijinul pentru Donald Trump înaintea alegerilor pe care acesta le-a câştigat în 2016, la fel şi patru ani mai târziu, când însă republicanul a pierdut scrutinul în faţa actualului preşedinte democrat Joe Biden.
De când acesta din urmă a venit la Casa Albă, relaţiile dintre Budapesta şi Washington au intrat în declin, date fiind diferenţele ideologice între premierul conservator ungar şi preşedintele progresist al SUA.
Editor : Liviu Cojan