Actualizare 22:00. Ministerul de Externe român, Bogdan Aurescu, reacționează la declarațiile Rusiei.
Sistemul antirachetă este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia, a precizat, Bogdan Aurescu, exprimând solidaritatea deplină cu Danemarca, după ce ambasadorul rus la Copenhaga a declarat că navele daneze vor deveni ţinte ale rachetelor ruse dacă Danemarca se alătură scutului american.
„Sistemul antirachetă este pur defensiv, aşa cum este definit de Carta Naţiunilor Unite, şi nu are nimic de-a face cu Rusia. Este inadmisibilă ameninţarea de a folosi forţa împotriva unui stat membru NATO”, a scris, sâmbătă seara, pe Twitter, ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Actualizare 18.00. Statele Unite sunt de partea Danemarcei şi condamnă declaraţiile făcute de ambasadorul Rusiei privind participarea la sistemul antirachetă, a declarat reprezentantul american în Copenhaga, Ruffus Gifford, potrivit Mediafax.
„Statele Unite sunt alături de Danemarca în condamnarea declaraţiilor făcute de ambasadorul Rusiei. Astfel de afirmaţii nu inspiră încredere şi nu contribuie la pace şi stabilitate”, a reacţionat ambasadorul SUA, Rufus Gifford, într-un mesaj transmis prin Twitter.
Oficialul rus a spus că nu sfătuieşte autorităţile daneze să participe la acţiunile Alianţei Nord Atlantice deoarece se supun unui mare risc. Şi anume acela ca navele militare să fie atacate de rachete ruse.
„Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va însemna că navele militare daneze vor fi ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important să se ştie acest lucru. Nu cred că danezii înţeleg foarte bine situaţia. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relaţiilor dintre ţările noastre. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice rusești”, a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, într-un interviu acordat publicaţiei Jyllands-Posten, citat de Mediafax.
„Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita”, a reacţionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.
Danemarca a acceptat, în august 2014, să participe cu cel puţin o fregată la sistemul antirachetă NATO din Europa, care va include elemente terestre, staţionate în România şi Polonia, şi instalaţii navale.
Citiți și