Asistenta Teresa Romero Ramos a dat primele semne de boală la scurt timp după ce şi-a luat concediu. Ea este una dintre cei 30 de medici şi infirmiere care au avut grijă de cei doi preoţi misionari spanioli care au murit după ce au contractat Ebola în Sierra Leone şi Liberia. Şi-a anunţat medicul de familie, iar doctorul i-a spus că nu este nevoie să vină la consult, pentru că simptomele nu indică nimic grav.
„Acum se investighează cum a ajuns să se infecteze. Ştim că a avut acces la camera pacientului cu Ebola de două ori, o dată pentru tratament şi a doua oară după moartea acestuia. E incredibil că aşa ceva s-a putut întâmpla”, a spus Antonio Alemani, medic.
Asistenta a stat şase zile fără îngrijiri, printre rude şi prieteni cărora le-ar fi putut transmite virusul. S-a dus la spital abia ieri, când starea ei se înrăutăţise. Deşi a anunţat că a îngrijit un pacient care a murit de Ebola, medicii şi-au dat seama că au un caz grav abia după opt ore.
Aşa se face că este din nou panică în Spania, la o lună şi jumătate după ce a murit primul iberic răpus de Ebola.
Este îngrijorare mare şi printre românii care lucrează în Spania. Peste 300 de medici de-ai noştri muncesc în spitalele de acolo şi se tem să nu se contamineze.
„Bineînţeles că îmi este frică. Până când se găseşte antidotul”, a spus un medic român.
Toată Europa este de altfel în alertă, mai ales după avertismentul experţilor care spun că inevitabil vor apărea şi alte cazuri de Ebola pe continent.
Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav, iar perioada de incubaţie durează între două şi 21 zile. Nu există vaccin sau tratament, în condiţiile în care virusul s-a dovedit a fi mortal în peste jumătate din cazurile de contaminare. Peste 3.400 de oameni au fost răpuşi de Ebola în şapte luni şi jumătate.